субота, 12. јануар 2013.

1920.
BOŠNJOMANSKA
IMPERIJA
 

Moram, opet, malo da zavađam narode. Pardon, Kopanja.
Avaz je objavio kraći esej o tome kako su Bošnjaci drmali Otomanskom imperijom a to kreatori serije Sulejma Pičastveni kriju. Čak i moju omiljenu Nigar Kalfu trpaju u Makedoniju. A zloglasna majka Sulejmana je iz Zvornika. Vjerujem u to. Tako zla žena može da bude samo sa tog puta svile, šverca i krvi, koji je, uz Drinu, išao ka Dubrovniku. I gdje je uzjebica bila opšta. I svi ostali, muškarci, onako jataganski jebeni, sa nožekanjama zakrivljenim kao rog u bivola, ne mogu biti Turci. Jer, Turci su nježni, poetski, čajanski raspoloženi. A za krvoločnosti i imepriju, potrebni su divljaci.
Avaz je, inače, otkako je Fahro namjerio da bude ministar, i tokako je iz novina otišla Edina, postao čudo novina. Onaj Mevludin, kako li se zove, postao je Srbijanski Terorist. Samo što nisu rekli da je Muazuki Pravoslavni Hodža.
Zato Avaz i ne može da kaže da su Otomanskom Imperijom drmali Srbi. Ondašnji Turci, kao osvjedočeni divljaci, imali su talenta u odabiru Funkcionera Zla. Znali su da ljudi iz određenog stoljetnog miljea ne mogu tako lako da se prefabrikuju u neko drugo društveno biće, naročito ne u biće izuzetnog zla. Ali, ljudi, dovedeni kao mladi, kao roblje, iz neke druge vjere, kulture i zajednice, mogu da se oblikuju kao Humana Grnčarija. Još kad znaju da od njihove krvoločnosti i poslušnosti zavisi da li su u statusu roba ili slobodne sirotinje raje, u statusu glavešine ili bezglavine, spremni su na sve. Neću sad i ovdje da kažem da su ti Slaveni u mnogim disciplinama u prednosti.
Ondašnji Turci su tako angažovali i vojsku, upravu, graditelje. Iz drugih, porobljenih naroda.
Dabome, otomanska istorija ima još mnogo činjenica koje krije. Sulejmanština je osvajala samo ona područja koja su bila bez prave vojske. Kadgod su naišli na organizovanu silu, nisu mogli dalje.
To što Avaz ne može da prevali da su Srbi tamo imali najveće sposobnosti, i s ove i s one strane nule, to je takođe istorijski nacionalni kompleks.
Meni bi najzanimljivije bilo saznati odakle potiče Šećer Aga. Tad bih možda shvatio porijeklo Krkanluka kao vannacionalne balkanske osobine.