четвртак, 26. септембар 2013.

2359.
СЛУЖБЕ,
ДРУЖБЕ
И ЗАДУЖБЕ
 

Сваки божији наивац мисли да је са пропашћу Титиног Самоуправног Социјализма, којег сваки неуки идиот назива Комунизмом, пропала и свака тајна, нељудска, затвореничка, тоталитарна, заштитносистемска служба, заједничким именом означена као Удба.
Тајних служни има невјероватно много. Није то само ондашња Удба, која и данас функционише у ревитализованим или канцерогенизованим облицима. Данас је тајна служба и телеком. Јер може да прислушкује и приесемесује све што ми ноћу и дању засеремо против било кога и било коме.
Кадгод сам могао, савјетовао сам да се припадници служби не пуштају близу.
Мада сам знао да то није могуће.
Једина неуништива особина служби јесте њихова инфилтрација. Способност да се увуку у коњско пркно и прије муве коњаре и да тамо нађу сарадника.
Због те особине и саме службе су неуништиве. Чак и кад пропадну системи, државе и територије.
Пратите кретање Иницијала. Па ћете дознати куда се крећу и припадници служи, предратних, дабоме.
Они су у инстутицијама, на челу, у средини, по окрајцима. Чак и када се та мјесте не чине важнима, Припадници су важни. И на важном мјесту.
Ја не могу то да предочим, мада се и ових дана одвијају кретања о којима говорим. Јер. Не припадам ни једној служби. Мада су ме грчевито тражили у свим познатим и непознатим. Јебига. Поред толико грешака, начиним и ту. А да сам припадао барем тајној служби Чрчпиздавије, нико ме никад не би дирнуо.
Чак и кад пропадну државе, системи и територије, Службе дјелују на заштити неких необјашњивих и виртуелних интереса. Које је тешко детектовати и исколчити. Често дјелују у свом групном интересу, интересу разбијених група. Али то је случај, углавном, непосредно након опште пропасти, рата или великог сранија. Убрзо се службе консолидују, огранци се повезују, младице оживе, и раде у каквом таквом систему. Пошто нема претходног нуклеуса, проналази се нови, повезују се са некад пријатељским или непријатељским службама и настављају за једну, двије или три стране. Врбују се нови припадници. Али критеријуми и системи се девалвирају па, често, некадашње протуве, прирепци, приушци, шанкдојављивачи из Недођипиздинаца, постају вође и шефови, вишеструко маскирани и камуфлирани.
Али да не остане само на мојем теоретисању, треба погледати најновије сарајевске Дане. Ако ико зна да То уопште постоји.
Дани, невјероватна комбинација србољубља, шизофреније и дијагнозе, објављују два писма извјесог утамниченог криминалца Елеза.
И он помиње службе. А пише Додику, Тадићу, Сипи. Говори о почетку предизборне кампање.
Морам рећи да пише боље од свих новинара Дана и Ослобођења, изузев Баздуља, он је књижевник, и не спада у ту галантерију.
Што је невјероватно. Као и то да пише Данима из КПЗ Сремска Митровица.
Пишу службе, коњусино коњаста.