петак, 18. април 2014.

2829.
КОРИЈЕНИ
НАЦИОНАЛИЗАМА
СУ У МЈЕШАВИНИ.
ДРЖАВА НИЈЕ
ШЕЈКЕР.

И ниједна се не зове Коктелија. Нису народи и нације коктели, па да их се, мјерицама или одока, убаци у шејкер, ростфрајни, глатки, демократски, еуропски, и уз два три проноса гузе добре шанкерице, измијеша, сједини и учини сретним док их сам бог, и тад грешком, не растави у смрти неумитној. Кад ће отићи, на онај свијет, са кречњачко бијелим самртним осмијехом, због заједничке среће за стварног живота. ОћеК.
У свакој демократској, европској, интегрисаној, еунијској, натовској држави, постоје Нације Првог Реда и Нације Другог Реда. Постоји још редова. Не заваравајмо се. Не, дакле, Грађани, првог и другог реда. Нације, Нације. Само што цивилизована западна демократска Еуропа нема стида, а има стила, да то прикрије, прешути и заглади.
Данас Ханес Свобода сере о национализмима у Босни и Херцеговини и Српској. Свобода је онај посланик европских социјалиста у европском парламенту. Вели да Европа мора сузбити национализме у БиХ.
Па каже. Како је Сарајево пуно џамија, цркви и синагога.
Сере. Сарајево је пуно џамија.
Тако је увијек и било. Једна црква, једна катедрала и једна синагога не значе Пуно Сарајево.
Па још каже. Свој први посао као еуропејац почео је у Сарајеву. На мјесту гдје је Четник Принцип пуцао у Надвојводу и Подвојвоткињу. ЧП је моја синтагма. Своји смо.
Е. Ту сам те чекао.
Зашто је Гаврило, данас, истодобно, и Терорист и Слободист.
Па зато што је пропао пројект и тог аустроугарског миксера, шејкера и мјешалице. И комунистички шејкер је пропао. Турци Отоманци нису ни имали намјеру да мијешају. Они су имали намјеру да све превезу у сепетима на Босфор. А да Овдје остану само фесови и џамије.
Ако је Ханес Свобода, и друге еуропске сподобе, доиста за сузбијање национализама, онда тај пут не креће из Сарајева. Сарајево није пуно џамија, цркава и синагога. Али јесте град из којег је организован транспорт Србаља у Јасеновац. И то би еуропски социјалист Свобода требао да зна и узме у свој социјалистички обзир.
Сарајево треба оставити, одијелити се од њега, тамо гдје и припада. Тамни смрдљиви исток. Додуше, данас, због, технологије, мало постакљен.
Није довољно носити женске црвене наочаре да би се било социјалистом.
Дакле. Подијелити све што се може подијелити.
Нема двију нација, или два народа, који неће почети да се кољу. Ако их саставите и измијешате.

А још ако је, при томе, једна од њих учествовала у историји на страни поробљивача, не треба ни размишљати, већ одмах спремати суђе да се, приликом клања, вата крв.