субота, 24. август 2013.

2294.
СРНА
ПОСЈЕДУЈЕ
ХЕМИЈСКО ОРУЖЈЕ
 

И зато је треба напасти са свих страна. Узети је у своје и у туђе руке, уништити је. Још и то што има државно у медијима, Државе Српске, осим Ертеереса.
Није важно да ли су фантомско анонимно писмо писале Пичке Срне, наводни новинари и уредници, који би да буду независни, да су против и опозиције и против власти али су и протов тога да нешто кажу под својим именом. Да ли је Господин Стојадин видио своју шансу да опет буде Директор Срне из Семберског Тиквењака. Да ли је цијели пројект из Чучмук Арене.
Овдје се ради о дугогодишњој, вишемандатној, неспособности, и нехотици, Владе и Српске да ријеши питање Срне и да је начини врхунским кредибилним медијем. Унаточ дебилним који се шире око нас, ко онај семберски тиквењак.
Срна је растрзана узмеђу Семберских Тајкуна, Паљанских Шверцуна и Бањалучких Нарцисуна.
У таквој ситуацији тешко може да извршава свој задатак Државне Агенције Српске.
Они из Владе, разни Катакомбићи, требало би да виде како се то ради на примјеру Анадолије. Ако већ не знају а неће да питају.
Најприје, Срна се мора премјестити у Бањалуку.
Затим се мора финансијски и просторно опскрбити. Новинарима искусним али и, бројнијим, млађим, школованим, не на куповним факултетима. Мора јој се дати пројектни задатак. Колико трчиш на сто метара. Колико минута прође од догађаја до вијести. Мора се модернизовати новинарски агенцијски израз.
Срна стоји на тричетири ноге. Толико тамо има оних којима је стало да се посао обави за Републику Српску. И највећи дио новинара. Остали имају своје бољке прошлости, своје политичке пријатеље на другој страни, своје везе са противрежимским анархистима, своје релације са болесницима из Тројне породице.
Данас агенцијама није лако. Оне су, на неки начин, прозрачни штампани медиј, остатак прошлог времена. Још им је жива глава на мртвом пању. Али, ако се брзо не престроје, биће обрнуто.
Дабоме. Има шта радити на сређивању медија и изван Срне. Прије свега, потребна је жестока финансијска и свака друга инспекцијска контрола. Не кажем да полиција треба им уништава компјутерске дискове, као оним аматерима из Гардијана. Али муданца су сасвим добра замјена за хардвер.
Влада и Држава Српска, што укључује и друге факторе, морају да схвате да је погубна политика Имај своје медије прије ближњег свога. С медијима увијек чини обљубе. Медијима увијек дај паре а за уређивачку политику не питај. Увијек дрхти пред медијима. Не разликуј кретене од новинара. Увијек укини туђи медиј, као Иванић Републику.
Има још тих погрешних божијих заповијести.
Политика хладне коегзистенције најбоља је за Политику и Медије. Тражи професионално, професионално се односи.