понедељак, 19. август 2013.

2281.
ФИЛОЗОФ
И ЗВИЗГОЛОФ
 

Поред оног Иванићевог Будалаша, кажу Стопедесет кила без карактера, сада је и Младен Босић, недавни саговорник АмАмб Муна, у Бањалуци, скочио протви Владике Григорија.
Значи. Пао је договор са Муном.
Јер Босић помиње Владики чланство у Есенесдеу. И друге неподошштине. Чак држи лекције о историји цркве и слично.
Сачувај ме боже Есдеесовог Православља и Иванићевог Прогреса.
Али једну констатацију не могу да отрпим.
Босић саопштава Владики Григорију, подсјећа га, да Српска Демократска Странка има заслуге за повратак пастве Српској Православној Цркви. Послије Комунизма.
Прво је настао Есдеес, па онда парамецијум. Па онда Евина Она Ствар. Па је Есдеес прошверцовао јабуку да Она Ствар не би остала сува до данашњих дана.
Досад сам мислио да је Есдеес створио Србе и Државу а да је Працославље дошло са Хришћанством и ушло у људе и међуљуде, који, иначе, нису стока да их треба свртати цркви. Сад видим.
Што је најгоре, Босић је своје звизголовије написао након филозофског обраћања Владике Григорија, на Преображење љета тринаестог од трећег хиљадугођа.
И показао, не само да не разумије шта Григорије говори, о оним кућама и националним градионицима, него да је на једнако примитиван, вучуревићеван, начин кренуо на Григорија који је, стицајем бихаћке и тузланске епархије, још увијек усамљен у поносној усправности Крста у васцијелој БиХ, усамљен у Мислећој Вјери, у вјери која стварности гледа у очи а не низ куте, ни стварности ни другима, около и одозго, усамљен у Проповиједи и Примјеру, отворен у Обраћању, оштар на ријеку и изријеку, праведан према нишчим а неправедан једино према себи, искорисник Власти а не покорисник Властима.
Не очекујем да Босић све то схвати. Али не очекујем да се он, нити било ко из Есдееса, кандидује за Предсједника Републике.
Ни Салих неће гласти за њега.