понедељак, 19. август 2013.

2279.
ИДЕ КЕМО,
ВОДИ НОВИНАРЕ,
РАЗВЕО ИХ НА СВЕЧЕТИР
САРАЈЕВСКЕ СТРАНЕ
 

Знао сам да ће се, поводом смрти Смиљка Шагоља, однекле, јавити неки отптрдак од сарајевске новинарске монструозне пропагандне тортуре, у рату и послије рата, као што се јавио и отпрдак од патриотских ратних дејстава у лику анђелине комшић.
И јавио се Кемо Курспахић.
Видим да Кемо воли да о мртвима каже све објективно, углавном оно што је геноцидно код њих. Ја, пак, волим да кежем све живима. Па кад ме већ подсјетио, а био сам га потпуно заборавио, морам рећи да је Кемо у босанскохерцеговачком  новинарству увијек био Пичка. Смигољ, и десетине других на ТВСА, за његове пиздопресе, био је громада.
Кемо је из оне пешкиранске ере социјалистичког Ослобођења којим су управљали Хасан Грабчановић, Хрвоје Иштук, свако у своје доба, и још многи Цекаисти, само Лагумџија није, он никад није био низашта, на начин да ти цијела страница текста, ал у Ослсобођењу, два дулума, братбрату, не вриједи ништа ако нема слике друга тог и тог. Кемо је то нешто и  уређивао, колико се сјећам. Али је и тада био амерички сисавац. Добри чичица са ташном.
У рату и након рата прве се Пичке почну умиљавати. Они који не знају ништа да раде осим да преду. И уређују.
Све што је у току рата написао Шагољ могу да поптишем. На невиђено. И оно што су написали муслимански новинари. Па и српске будале. Јер мислим да то није ни близу оног што смо радили једни другима у политици и на ратиштима. А о тајности да и не говорим.
Когод имало разумије друштво зна да новинари нису генератор ни добра ни зла и да је бесмислено њих оптуживати за све то. Као и фудбалере за велике урагане и климатске промјене.
Курспахић живи у социјалистичкој лијепој причи о Новинару Као Друштвенополитичком Раднику. Јебало Мачку Матер. Или живи у вишедеценијском ангажману неке тајне службе, пошто ми његова биографија говори о томе.
А да би се истина о босанскохерецеговачком предратном, ратном и поратном новинарству испричала, није довољна једна просерица Чика Кеме. И није довољна цитирана Шагољева реченица А муслимани у Макарској. Потребно је, најмањемогуће, чега се сад могу сјетити, сљедеће
·         Одвојити плаћено страно извјештавање од независног и то аргументовати. Јер је то извјештавање генерисало и овдашње извјештавање, нарочито сарајевско.
·         Установити који су новинари, и прије рата, радили за тајне службе.
·         Истражити и евидентирати нове новинаре који су изникли у рату и радили за националну ствар. Занимљиво би било видјети ко су и одакле су.
·         Нарочито анализирати муслимаснко новинарство. Ако су муслимански борци били листом патриоте да ли су и муслимански новинари били листом професионалци.
·         Анализирати десетине и стотине оних који су напустили новинарство или су протјерани из њега а који нису радили за националну ствар. Не видјех да је Кемо, или ико, са толико жара, као што пљује по Шагољу, говорио о многима који су отишли, нестали, и помрли јер нису више хтјели нити могли да слово напишу. Знам их коликогодхоћеш са ТВСА, само. Они не постоје. Постоји само Кемо и Пичке.
·         Истражити оне који су писали једнако као и Шагољ, код муслимана, такође, а који су се послије рата глетовали, загладили и постали марке.
·         Али све то не треба. Анализирајте, пиздвамматерна, само извјештавање о убиству сарајевских Јулије и Ромеа на оној ћуприји. Па онда причајте о Шагољима.
Кемо Курспахић, нападајући Смигоља, хоће да каже да је његово Ослобођење, у рату, писало пјесмице, било објективно, ни српско, ни хрватско, ни муслиманско, већ мркоњићко.
А ја ћу да му кажем. Један од врхунских уновчитеља сарајевског ратног новинарства јесте Кемо Курспахић. Што му не даје право на дефинитивне некрологе.