четвртак, 22. август 2013.

2287.
БЛИЈЕДНОСТИ
ЗАПАДНЕ
ДЕМОКРАТИЈЕ
 

Када читава поднебља, укључујући и људе као придно мислена и свјесна бића, деценијама насиједају на пропагирање, продају и наметање Вриједности Западне Демократије, онда је то знак сумрака Цивилизације а не узлет ВЗД.
Када се помену Вриједности Западне Демократије, мисли се углавном на Америку и на вријеме од убиства Линколна. А то је, за планетарне вриједности, необориво прекратак период.
А када се упустимо у рашчлањивање тог периода, по његовим демократским достигнућима, тешко да се може наћи било шта квалитетно што се може ставити у уши Цивилизације. Не говорим о џепу.
Самим укидањем Америчког Црног Ропства људскост демократије није поплавила Америку. Као ни што избором Обаме Америка није прешла у Православље. А нарочито није изједначила свих педесет нијанси између црне и бијеле. Коже.
Онај амерички војник је осуђен на 35 година затвора за неке тајне. То су тајне, колико сам схватио, углавном о томе како Америка пролијева крв по свијету. Некад се то сазна одмах, некад за двадесет година. А некад никад. Онај нашао уточиште у Моски. СТЈ. Побјегао од Западних Вриједности у Диктатуру Источног Путина.
Онај Диктатор Камерон послао режимску полицију у Тхе Гардијан. Да направе Репортажу под насловом Дај чипове и хард дискове. И са поднасловом Нисмо на Балкану па да овдје расту независне новине. Ако га чују Антирежимлије Иванић и Чавић, биће порезник на Фокландима.
Нико није тражио објашњење. Али је зато Камерон тражио објашњење о томе Ко је и зашто рекао да је Камерон глуп.
Овдашњи Амунбасадор такође је подузео активности из домена ВЗД.
Одржао је неколико лекција, углавном у Вечерњој медијској школи, Додику и осталима. О Караџићу, о Војној Имовини, О Свијетлом и Уваженом Есдеесу.
Штета што одлази. Толико смо још могли о томе да научимо.
Да је барем неки фељтон оставио, да излази у Независним. Да нас жеља и чежња мине.
Мада не знам шта који званичник, укључујући и тамошње, званичник Вриједности Западне Демократије, има да каже свијету и вијеку, након свих догађаја, од Пада Берлинског Зида, наовамо.
Дотад се и могло некако лагати. Покажеш племеницима кокаколу и они се упишају у демократске гаћице.
Од ПБЗ, Запад је го. Демократија је гола. Капитализам је го. Територијализам је го. Финансијализам је го.