четвртак, 22. август 2013.

2288.
СРБИЈА СЕ
ЗАНОСИ СТРАНЦИМА
А СРПСКА
ЗНАНЦИМА
 

 
Србија је ушла у неки чудан вртлог. Након ангажовања Сина Крстића, Мали, слушај Чика Вучка, као врело кестење, на тацни, прже се све сами бљедуњави бјелосвјетски и црноевропски ислужењаци. ДСК Јебач, неки Нијемац, аустријски социјалдемократ Гузенбауер...
Недоказиво је да Србија нема људе за министре и савјетнике. То што су односи у Србији такви да се не могу именовати и изабрати најбољи страначки људи, то је други пар рукава. Којег неће ријешити именовање странаца. Укључујући и Крстића.
Република Српска, пак, широкочинством и доброљубљем највеће политичке странке, СНСД, такође нема потпун министарски, а да о нивоима испод не говорим, мозаик из страначке лепезе.
То именовање Знанаца у Владу Републике Српске, на министарска и помоћничка мјеста, и тако редом, може се осветити Есенесдеу. Као што ће се странци осветити Србији. Бирачи ће све то лијепо укњижити у ирацонални калкулатор, који ће се на дан избора веома прецизно рационализовати.
Избори су рационална збир ирационалних записа током једног мандата. Зато многи усрани политичар не разумије изборе, Перманентну Изборну Активност. И де у изборе ко безуби волови за јунцима. Ако негдје провале ограду око младог купуса, ето среће. Ако не, Јебига, изгубили смо.
Коалициони партнери Есенесдеа, Еспе и Деенес, стално биљеже раст, током два мандата, на свим ниовима избора. Деенес је нарастао у Странку, коалирајући са Есенесдеом.
Највећим дијелом је то зато што су на министарским мјестима тих двију странака искључиви и препознатљиви страначки људи. Петар Ђокић је чак и лидер Социјалиста.
Има и Есеенесде страначки препознатљивих министара. Али има и анонимуса. Знанаца.
То може бити опасно.
Јер. Не може у Влади да буде неко ко није за странку и у име странке ишчашио раме, изгубио двије литре крви, ишчупао волу реп и политичком противнику оба ува. Неко кога бирачи не могу да идентификују ни уз помоћ Бар кода.
Ако је шпановање странаца у Србији, и спиновање свјетске памети за домаћа сметљишта, потребно како би се лакше пребродили избори на Косову, у Српској је ситуација мирнодопска.
Есенесде два мандата није имао потпуну корист од своје Владе. Када се томе додају посланици Есенесдеа, из Клапе Знанци, онда ће сљедеће године требати добри нокти за чешање иза ува.
Неке штете се никад не надокнаде.