среда, 14. јануар 2015.

3499.
ОДГОВОРНОСТ
ЕСЕНЕСДЕОВИХ
ПОСЛАНИКА И
МИНИСТАРА
ЗА ЛОКАЛНЕ
ИЗБОРЕ

Савез независних социјалдемократа има пред собом неодложну темељну реорганизацију, прецизнију профилацију и заустављање негативних трендова. Јер локални избори се приближавају брзином свјетлости.
Један од потенцијалних кинетичких сегмената свакако је посланички и министарски.
Стицајем околности, девастирањем кандидационог процеса, одустајањем од критеријума кандидовања, рушењем кадровске вертикале, заобиласком организације и невредновањем претходних страначких активности, Кандидациони Мозаик Есенесдеа постао је полигон Екстерне Моћи и дефиле кандидата који немају много везе са организацијом, њеном изградњом и претходним вишегодишњим напорима хиљада активиста.
То се одразило и на изабрани Посланички Мозаик.
А осмозом, кроз све те филтере, дошло се до још неповољнијег Министарског Гоблена.
Уз коалициону Мајкутерезу, Есенесде је дошао до тога да има једног јединог министра који је прошао вишемандатне организационе припреме, препреке и побједе.
Тек неколико посланика и министара, укупно, имају златно покриће у резултатима на локалним изборима.
Они који су дошли до посланичког и делегатског гоблена без организационих, гласовних и вишегодишњих улагања рада, зноја и опанака, уживаће плодове четврогодишњег мандтаског сна. Пошто је скоро сваки од њих четрдесетдруги, они ће своју важност заштитити својеврсним ловостајем.
Губици на општим изборима, које је Есенесде забиљежио у општинама Нови Град, Дервента и Модрича, које су тврђаве Есенесдеа, као што су били Србац, Градишка и Требиње, захтијевају мобилизацију свих снага за локалне изборе 2016е.
Један од рудника те неопходне енергије свакако је искориштење посланичке, делегатске и министарске лепезе која је до позиција дошла лагодним ископима већ акумулираних страначких организационих и гласовних залиха.
Посланике и министре, највећи дио њих, на основу претходне егзактне страначке процјене и аналитике, потребно је везати за резултате локалних избора.
Па, ако нема побједе нема ни мандата.
Немаш начелника, врати Мандат.
Чекају они који су сљедећи на листи.
Нелогично је, и неравноправно, да неки посланици годинама обезбјеђују побједе, и на локалном и на општем нивоу, а неки се ни по гузици не чешу. Осим што зову тетке у паузама скупштинског засиједања. Јесил гледала пренос. А нарочито да неки црнче у сваким изборима а никада се не могу ни примакнути кандидационој реторти.
У великој и организованој странци, све је мјерљиво. Па и гласовни учинак.
Не мораш се питати колико мандата твоја Странка може да ти поклони на лијепе кандидатске очи.
Запитај се колико хиљада нестраначких гласова можеш да донесеш.
Кад те већ задесила несрећа да будеш на листи. И још већа несрећа да будеш изабран.