субота, 17. јануар 2015.

3505.
ЗАШТИЋЕНИ ПРОИЗВОДИ,
НЕЗАШТИЋЕНА ДРЖАВА

Кад сам, као млади новинар, из Главног Града, директно стигао у Бањалуку, сазнао сам и за Дајак Чамац. Шта је то. Чамац, јебо га ти. Али има Дајак. Шта је Дајак. То је дрво којим се одгуриваш о дно и чамац плови, Радо, Бела Радо. То нема нигдје у свијету. Само у Бањалуки. По том смо ми јединствени. О томе мораш репортажу да направиш. Ако мислиш да будеш велики новинар.
Ма, Ниђевезе.
Можда у свијету нема Одгуриваш.
Чамац јест лијеп, витак, дизајниран за брзе воде Врбаса, клизи по површини. И Дајак је лијеп. Мада треба снаге и муда за двије кесе да би се дајачило узводу.
У човјековој приороди је да има нешто што нико на свијету нема, барем докле се може довикати. Већ иза сљедећег брда, нема свијета.
Зато је и измишљена институција заштићених производа. Да се не фалсификује нешто што само неки крај и његови људи дају и имају.
Мада је то узалудан посао. Људи су, кроз своје трајање, и богове фалсификовали. Па се сад поклаше због тога.
Сарајски медији јављају да је у БиХ, на основу географског поријекла, заштићено осам производа.
·         Грачаничко керање
·         Цазински кестенов мед
·         Љубушки рани кромпир
·         Сарајевски филиграни
·         Сарајевски златари
·         Сарајевски сават
·         Херцеговачки мед
·         Крешевско потковано јаје.
На Турском Језику се за Сават каже Гравирање.
Дакле. Пола од тога дала Природа а пола су занати који изумиру и њих се не може ни спасити а камоли заштитити им географско поријекло.
Чак и ако елиминишемо општу сарајизацију и у том сегменту, много људског умијећа и труда на основу природног давања, остало је, и остаће, незабиљежено, неупамћено, неиспричано.
Не зато што неке институције не дјелују. Већ зато што не постоји Држава Босна и Херцеговина. И не може постојати. Њено географско поријекло се не може заштитити никаквим институтом тржишног права.
У њој се ни два покојника не налазе и не идентификују једнако брзо и ефикасно. Зашто би се онда два сира третирала једнако.
А кад сам поменуо сир. Сир Трапист. Стигао је до Ливна. Само га нема у Бањалуци. Једно вријеме се, нарочито пред рат, покушавало нешто учинити. Док лопине нису упропастиле Бањалучку Мљекару.
Сир Трапист су овдје, у Лијевче Пољу, правили најбољи људи на свијету, Ред Траписта, којима је вјера налагала да само раде и шуте.
Не знам да ли данас има млијека за такве сиреве. Руку и упорности би се можда и нашло.
Недавно је причано о Унеску и Змијањском плавом везу.
Цијеним сарајску заштиту географског поријекла.
Али. Република Српска, ако већ не може да формира државне процедуре за географско поријекло, требала би да формира Списак Јединствених Производа. У склопу неке већ постојеће установе, академије најбоље, универзитета. Да ради на промоцији и на интернационалној процедурализацији.
То не може донијети ништа у тржишном смислу. Али може продужити културу и оформити Фонд Памћења. Тако су људи организовали и галерије. У којима су слике сликара који више не постоје.
А наших, и Природе, руку, и ума, дјела, па макар то био сир, најбоље су слике нашег свијета.

И до брда и преко брда.