четвртак, 28. новембар 2013.

2497.
КРАХ ЊЕМАЧКЕ
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТИЈЕ
И ПРЕДАЈА ЕВРОПЕ
ДЕСНИЦИ
 

Велика Коалиција у Њемачкој, у којој је велика само Ангела Меркел, договорена је. Чека се само да Главни одбор Еспедеа да сагласност.
Та изрежирана неизвјесност слабашна је маска да се прикрије чињеница да ту нема никакве Велике Коалиције. Нити икакве историјске прекретнице за Њемачку да би се коалирало на тај неприродан начин. То је све важило и на почетку прошлог четверогођа. Након којег Крупове челичане могу да се зову Меркелстил. Јер, Госпа Ангела је, кроз те четири године Велике Коалиције са Еспедеом, толико ојачала, не у гласовима и бирачком рејтингу, него као Вођа Њемачке о Дрматорица ЕУ, да је јасно како је Еспеде био само шпанер на тој захукталој ременици њемачког покоравања ЕУ.
Еспеде је обавио велики дио посла за Десницу у Њемачкој и Европи. О томе сам већ писао. Неолиберализам, јака држава и финансијашење, увежено из Америке, али не и у Њемачку, уништило је услове за социјалдемократију европског типа. Она се, социјалдемократија све више претварала у америчку варијанту јалове социјалне капитулантске промоције права која се никада не остварују а добра су завјеса. Као што је сада у Њемачкој добар застор са минималцем.
Једна од најпогубнијих опасности Неолиберализма јесте деидеологизација друштва и разарање слојева који могу да носе социјалдемократију, социјалну заштиту и одбрану од окрутног финансијског тржишта. То умртвљивање широких слојева, њихово омамљивање, које се ових дана детектовало и у Швицарској, гдје је глатко одбијен омјер плата 1 према 12, отвара и оно мало преосталих запрека финансијском уништењу свега људског у Европи. У Америци је то одавно урађено.