уторак, 26. новембар 2013.

2491.
СДС
КАО
ТАРТУФИ
 

Да не буде као са једним мојим пријатељем, који је, ономад, за вријеме социјалистичке самоуправне слободе кретања за сељаке, провинцијалце и скоројевиће, љетовао, са свјежом женом, у Истри. Па, на дан завршетка одмора и поласка кући, одлучио да добро плати ручак са тартуфима. Које смо ми, анархорадикали, још као студенти звали туритифуфи, а који су, познато је, афродизијак, гљива која помаже дизању као у Африци.
Конабар је уљудно рекао да се ефекат може очекивати за сат и по, обзиром да су се добро најели, да су и вина попили и да ће се возити аутом.
Пријатељ је прорачунао тачно мјесто, прије Загреба, каже, успорио, звјерњао сумануто лијево, десно, има ли какав хрватски слободни шумарак. Али. Долази Загреб а Он ништа. Пролази Загреб. Пролазе и сва друга мјеста. И она Лујкарница. Долазе Окучани и Градишка Стара. Па Босанска Градишка. Тад је Босна текла Савом. Лијевче Поље. Бањалука. Ништа и ништа. Само је, кад су стигли у стан, потрошено двије ролне Инцеловог тоалетног папира. Љубавници Усрали Се. Такозвани ЉУС.
Видим.
Есдеес дошао у ситуацију великог тартуфизованог љубавника. Сви хоће с њим. И млади и стари. И лијепи и ружни. За Чавића мислим да је лијеп. Да не буде забуне.
Питање је политичко, велико.
Да ли ће Есдеес умјети да завија колико ће му љубавници, мислим, коалициони партнери, умјети муда да уврћу.
Да ли ће тај стари есдеесов Аран мотор моћи да вуче све сателите, приљепке, лишајеве, имеле и лозе пењачице. Јер. Сви би да се узверу до власти туђим љествама. Мада народу серу да им није до власти него само до рушења Режима и Додика.
Да ли Есдеес има снаге за то.
Двије чињенице су пресудне.
Прва. Есдеес је баш страначки застарио. Као и Аран мотор покојног 3. маја из Ријеке. Њихова страначка профилација је заустављена у тренутку када је Босић преузео кормило у облику два С са средњим Д. Мада ни дотад није далеко била догурала. И у изборима сљедеће године, који неће бити локално будаласање, у које може да се ухвати свако жив, биће потребно имати странчки профил, политички програм, алтернативу. Јер. Хоћемо Промјене и Боље Рушење Него Бушење, нису политички програми.
Дакле. Есдеес пред бираче излази непрепознатљивији него икад. Његова Босанизација, Толеранција, и Центровокација, могу само да збуњују контигент њихових сталних бирача и чланова. А за нове нису примамљив и јасан магнет.
Друга. Булумента с којом је досад Есдеес, Мисија Босић, склопио савез и свезао учкуре, нема никакву профилацију. Којугод политичку ријеч данас кажете, не може вас асоцирати, нпр, на Педепе и Иванића. Есдеесов бирач, неопредијељени бирач, бирач који не излази на изборе и пунољетни нови бирач, а нарочито колебљиви Есенесдеов бирач, као и такви Деенесови и Еспеови, не могу у том Политичком Холдингу да нађу разлога за гласање. Баш да поједу трокилу тартуфа.
Ако су против Додика и Режима довољно је да не изађу на изборе. Уз оне Есдеесове који неће изаћи због вашара у који се њихова света странка ухватила.
Шта ћемо тад.
Есдеес као трактор тегљач и вучни воз који се формира на ранжирној станици зараслој у боцику, зукву и амброзију, немају јасан колосијек, нити знају гдје су им скретнице.
Чини ми се да имају само скретничара.
За сваки случај, добро је да се у Бањалуци и даље производи тоалет папир.