субота, 23. новембар 2013.

2485.
ГУБИТАК
КАЛЦИЈУМА
У СТРАНАЧКОМ
ЗИДУ
 

Позната је историјска синтагма Турски Бетон. Оранија блатњавог пијеска из ријеке и филџан цемента.
Након неког времена, тај бетон почиње убрзано да губи калцијум. Народ каже Руни се.
Јебига.
Свака страначка организација је армирана конструкција преднапрегнутог бетона.
Може да буде и монтажна. То је кад пришарафиш Михајлицу за Дроњка, Дроњка за Цвоњка, Цвоњка за Иванића, Иванића за Брабоњка, Брабоњка за Чавића, Чавића за Босића. Е, та веза држи, УПМ.
У великој, организованој, масовној, странци ПИА, Перманентне Изборне Активности, конструкција је тросегмента. Класиканери. Жене. Млади. У мојој новопронађеној странци, Странци Социјалног Савеза, ССС, извињавам се Сарајеву и Загребу због 3С, биће више сегмената а мање партнера.
Да би конструкција од преднапрегнутог бетона функционисала потребан је калцијум. Калцијум у страначкој организацији су, углавном демократски унутарстраначки избори. На нивоу микроорганизације. На нивоу општинских организација. И на нивоу најважнијих страначкох органа.
Демократија се састоји у присуству максималног броја чланова странке, а најмање свих активних, на свим предизборним, кандидационим и изборним скуповима и тијелима.
Страначка Демократија није баш од велике употребне вриједности. Није могуће за свако божије питање и састанак да се консултује и уважи страначка база од 200.000 чланова.
Али се мора уважити у унутарстраначким изборима. Слободно кандидовање и демократски избори тајним гласањем су предуслов страначке демократије.
У највећем дијелу политичких странака у Републици Српској, и у Насеобини, нарочито у Лагумџистану, не знају о чему причам.
Познато је да ЛСД, Локални Страначки Лидери, који се најчешће понашају као да су под утицајем тог стварног Елесдеа, лако претварају у Локалне Дилере Страначког Пауера, ЛДСП. Они присвајају Моћ Странке и постају њени дилери. Они је распарчавају у кесице и пакетиће, у штрафте, и тако је уновчавају, за лични џеп, постижући много већу цијену од номиналне а, истовремено, обезвређујући укупну страначку робну марку.
Дилер Лидери су нарочито опасни ако их неко устоличи на то мјесто без те Унутарстраначке Изборне Демократије. Они, даље, тај рецепт размножавају до неслућених размјера. Организују изборне конференције са столицама на којима су спискови оних за које треба гласати.
То убија калцијум у странци.
Нарочито је то опасна појава код органиазције жена. Жене су најоданија структура странке. Жене су у страначкој опредијељености не понашају као Курве Мушкарци.
Опасна је то појава и код младих. То је пројект Поквари их на вријеме.
Страначка демократија, нарочито у сегменту избора и кандидовања у организацији, захтихјева ортодоксну дисциплину и процедуралност.
У супротном, евиденција мањка излиста се на изборима.
Дефицит унутарстраначке демократије обавезно је и дефицит страначких гласова.
                `