уторак, 19. новембар 2013.

2468.
УСТАШЕРАЈ
У ХРВАТСКОЈ.
ДЕСНИЦА УЗЕЛА
ЉЕВИЦУ ПА
НАВУЦИ КОЖИЦУ,
СВУЦИ КОЖИЦУ.
 

Када увезете американизовано гробљарство, идентични ратни споменици под конац, када, дакле, постројите мртве, учинили сте пресудан корак ка постројавању живих.
То се догађа данас у Хрватској. Католичка црква и десница постројавају Живе Хрвате. А у том строју нема мјеста за Србе, Власт, Љевицу, Зокија и Ивчија.
Десница данас у Хрватској довршава свој пројект. Не стварања Независне Хрватске. Не еуропејизиране Кроације. Не модернизоване Хрватске. Већ Масколизиране Хрватске. Цилит Бенг Хрватске. Десница за подне плочице, кухињу и ростфрај.
Хрватска је данас коначно Гробље Љевице. Љевице у којој је Крлежа био највећи љевичар. Љевице која је живјела свој фалсификаторски живот. Постратни, једнако као и пријератни. Као и Сарајевска Љевица, експонирана као Лагумџијина Десница Шакић. Као и Београдска Љевица. И Косово и Брисел. И Крст и Срп.
Млохава реакција Свиленгаћа, хрватског руководства, не само у Вуковару, када су се хисторијски повукли, као геј активисти пред руљом прируралне уличне гериле, него током цијеле Акције Методе Нећирила, највећи је аргумент о Лажима Хрватске Љевице, о Коначном Краху Љевице, о Завршном Десничарењу Хрватске.
Не ради се, дакле, ту ни о каквим подјелама у Хрватској и хрватском друштву. Нити о подвалама. Нити о забавама, како то маргиналично карактеришу Иве и Зове. Ради се о окончању пројекта преузимања Хрватске.
Чим у свему томе шути Брисел. Шути Београд. Шути Кумровец. Шуте Хрватски Интелектуалци. Којих, иначе, нема. Осим оне Гологузе, Нивес. И оног Голоматијаса, Јерговића.
Јасеновац ради пуном паром.
Након Редарствене Олује на дјелу је Ћирилична Олуја.
Ствара се усташка национално стерилна земља.
Забрињава, међутим, тишина и равнодушје којом се све то, неко са брежуљка, неко из своје рупице, неко са своје равнице, посматра.
Сви су се предали. Спава Крлежа. Спава Јожа. Спава Јованка. Спава Прва Радикалска. Спава Пета Личка.
Дефинитиван крај историје која није умјела да се погледа у огледало.