петак, 22. новембар 2013.

2479.
КРЕИРАЊЕ
ПОЛИТИЧКЕ
АТМОСФЕРЕ
 

Простор Бивше Јованке, Бившег Варшавског пакта, и неких Бивших Совјетских Социјалистичких Република, преплављен је инстант политичким вјештинама. Али и економским, медијским и тржишним вјештинама. ФЗЗ. Фант Зачини Запада.
Постоје на стотине књига о томе Како побиједити на изборима. Како бити медиј а бити независан. Како комуницирати. Како покренути бизнис. Како се јебати а да ти не уђе.
Све је то Ентер Литература по приниципу Десет корака до прекрасне гузе.
Избори, било западни, набијени ловом, гламуром и тортуром, било тоталитарни, као и они нормални, средњи, сиротињски, почетнички, у незавршеним друштвима добрих и наивних тржишних и демократских намјера, један су од најкомпликованијих друштвених послова. Привредна реформа је Чкиндим. Само је рат компликованија друштвена појава.
Генерално, могу детаљније објаснити на предавању каквим експертима, за добру лову, о изборима ни учесници не знају ништа. Ни они који побјеђују ни они који губе. И не само овдје у Насеобинама, Бујадиштима, Косовиштима, Каравансарајима и Шимунусташерајима. Генерално значи да постоје изузеци.
Једна од најбитнијих ствари за изборе јесте Општа Друштвена Атмосфера. Њен утицај се може анализирати у складу са мојој тезом да се избори добијају или губе у првој половини мандата. У другој половини могуће су корекције два или три постотка горе или доље. Али то не може да буде пресудно за резултате избора. Осим ако се не ради о већинском изборном систему и двостраначком мозаику у коме су играчи готово изједначени. И осим ако се комплетно страначко руководство не поскида голо и седамдесетдва сата  не онанише на најзначајнијем државном тргу.
ОДА, Општа Друштвена Атмосфера, увијек је и Општа Политичка Атмосфера. Јасно је да је свака економска криза само предворје политичке кризе. Или криза морала. Или криза у здравству.
ОДА је један од оних фактора који дјелују на подсвјесну, ирационалну, компоненту избора. Избори нису ствар чињеница, аргумената и лове. Иначе би на изборима побјеђивали статистички заводи, научни инстититу и веће банке. Као што нису ни ствар асфалтитрања, пошљунчавања и бандерисања. Иначе би побјеђивали власници асфалтних база и странке електродистрибуције.
Како ОДА одређује резултате избора видљиво је тренутно у Хрватској. Десница, Усташија па и Фашизам, који надиру у таласима, креирају такву атмосферу да појединац сваког дана добија поруку да је нормално да побиједи крајња десница. Истовремено, таква атмосфера неће никад створити контраефект у коме ће нарасти љевица, организовати раднике и широке сиромашне слојеве у политичку снагу и зауставити одлив власти и моћи. Десница и крајња десница увијек су акумулатори власти, утицаја и моћи које извлаче из сваког унесрећеног појединца и цијелог друштва. Као Газда Језда паре, ономад.
Подсвијест која прима данашње таласе шимуноћириличног шока пробиће се на изборима као рационална одлука у гласању за десницу пошто је за вријеме љевице дошло до стравичног криминала, ХГК, срамоте пред Еуропом, За Дом Спремни, раста незапослености. Криминал Санадера и братије се заборавља. Бирачи нису вјежбачи памћења.
А и, руку на срце, Љевица, Кукурику, Накукулеле, и јесте одговорна. Надан није почео да краде паре прекјуче ујутро. Нити је однос према ћирлици настао прекјуче увече. Постоје начини како се рјешавају све те ствари, како се припрема јавност за равноправност ћирилице у Вуковару. Иво и Зоки нису се ни по гузици чешали због тога.
ОДА је директно ибацила на површину будалу Шимуна. Који је, онда, даље, постао један од њених генератора.
По томе се види како невидљива синхронизована активност у једном друштву производи видљиве друштвене и политичке силе.
Хрватска није демократска, није неовисна, није еуропска. Она је, једино, управљива земљица.
Што је и општи циљ Великих Кројача.