субота, 31. август 2013.

2305.
МЕДИЈИ
У СРПСКОЈ,
ПАТОЛОШКИ
ДЕФОРМИТЕТ
 

Дегенеративне промјене, одумирање ткива, друштвена сегментна некроза, опасна је за свако друштво, и за богато и за бахато, и за ново и за старо, и за мало и за велико.
Српскијанско Друштво, Друштво Републике Српске, поред војног деформитета, створеног насилним уједињењем КОС БиХ, Курчевих Оружаних, има потенцијално најопаснији међу савременим деформитетима, Деформитет Медија. Некрозу Медија.
Случај Добро Дошо Пресједниче само је врх трулог бријега. Самозапаљење медијске депоније која одумире више од двадесет година, откад је тај Есдеес, Моман, Караџан и остале њихове полупротуве, од српског новинарства у БиХ, тријерисао сами божији кукољ.
Али Случај Добро Дошо Предсједниче није нешто што се догодило изненада и незаконито. РТРС, најбоље од свих медијских кошница у Српској, зна шта је и ко је Момчило Крајишник. И какву политичку, унутрашњу, технологију има у својим приградским полубрдским концептуалијама. И иза себе.
Стога је Директан Пренос доласка Крајишника на Пале, у ствари Директан Пренос посмртних остатака Ертеереса у деведесетдругу смртну есдеесовску.
Медији у Републици Српској, након дугог процеса, тог који је започео Тандем КК, потпуно су изгубили сваку улогу у демократизацији, напретку и консолидацији Српскијанског Друштва, неопходног за дуготрајни опстанак на овом географском и политичком подручју бивше југославије.
Највећа грешка медија, свих, и оних које плаћају и форсирају странци, и оних приватних тржишних, и оних државних, да не кажем јавних, јесте у томе што се на медијској сцени понашају као политичке странке. Што су умислили да су они боља партија од оне коју протежирају, да имају права над нацијом, јавношћу, политичком артикулацијом, да трасирају и да одређују тригонометре, да компонују политичку сцену, да дијеле лекције и модре картоне коме им се прохтије.
Тиме су вјечно унаказили здрав медијски сегмент и новинарство. Убили слободу и чињеничност сваког појединачног новинара и новинарског колективитета. Убили могућност да новинари и новинарство буду представнички систем јавности. Већ су се дигли изнад јавности, изнад парламентарног политичког система и продукују општу вриједносну, чињеничну и политичку анархију.
АТВ, БН, Независне, већ одавно се понашају као легитимне и аутономне политичке странке. Сада је у тај тор, на велика врата, ушао РТРС.
Добрим дијелом за такву Некрозу Медија, одговорне су и послијератне а не само Момине власти.
Кокетирање са медијима, држање руке под њиховом сукњом, давање пара, као увријеђеној супрузи за непотребне поклоне, кориштење за политичке смјесе из дневне политичке мјешалице... учинило је да се медији и новинари претворе у сегмент који је изгубио додир и са небом и са земљом.
Ако су новинари из раздобља Тандема КК мислили да су Државотворни, а они то и данас мисле, многи од садашњих, мисле да су Надржавни. Надполитички.
А РТСДС.
Каљужарник.
Трајно разграђена новинарска и креативна заједница коју ни најјачи тим не може обновити за најмање пет година тешке и болне рестаурације.
Њихово саопштење, извјесног Уређивачког колегија РТРС, говори о томе како Врхушка, интерна и екстерна, тог Сервиса управља тим конломераторијумом. Јер се ради о потпуно дезоријентисаним и декоординисаним актерима који ни на картици текста нису успјели показати конзистентан став и разложан један аргумент.
Њима је неки ПП, Познати Психолог, Пркно Пркново, оријентир. Помирити Срђана Алексића и Момчила Крајишника. Света Богородице.
То саопштње треба читати више пута јер је то дијагностички центар болести цијелог Ертеереса али и дијела друштва око њега.