недеља, 19. август 2012.


1747.
AĆIF LAGUMDŽIJA

Mua Zuki, Sandžakli vjerski bećar, Muamer Zukorlić, važno je izjavio kako je izvjesni Aćif Efendija Naš Heroj. Sunce Ti Jebem. Šta je u rečenici Naš.
Još je izjavio da su Bošnjaci jedini narod u Evropi kojo nikada nije imao fašističku niti bilo koju srodnu ideologiju. To je isto kao kad bih ja izjavio da su Srbi narod koji nikada nije farbao vlastite spermatozoide. Dobro, osim ponekad u zeleno.
Sve je to povodom postavljanja neke ploče Heroju Aćifu Hadžiahmetoviću koji je branio svoj kraj od četnika i sarađivao sa fašistima. Četnici su, u stvari, bili fašisti a Aćif je režirao seriju Opstanak i Preživljavanje muslimana. Tako zbori Mua Zuki.
Prvo. Ozbiljno. Niko muslimane, Bošnjake, ne optužuje da su imali fašizam. Ali iznošenje činjenica da su bili kolaboracionisti, njihovo političko i vjersko rukovodstvo, mislim, ili da nisu bili na strani napredne Evrope, nisu bili pristalice antifašističke borbe, da ne kažem da nisu bili u Partizanima, ne može se izbjeći. Kao ni činjenice same.
Stvar nije za zajebanciju. Partizanske nacije su stvorile Jugoslaviju na temelju antifašističke borbe komunista i partizana. Da nije bilo toga, niko ne bi dozvolio da Jugoslavija postoji. A u tom slučaju, ne zna se da li bi danas bilo Slovenaca, Hrvata, Makedonaca, Bošnjaka, u državnom a ne u individualnom obliku, mislim.
Od te Jugoslavije su jednako imale koristi i nacije koje su bile partizanske i one koje su bile kolaboracionističke. Stvorile su se nove državice. Dobro i to. Ne mjeri se sve petokrakom. Iako je i pedalj jedna vrsta petokrake.
Ali nije valjano isticati to da Bošnjci nisu imali fašizma u njedrima jer to znači da su svi drugi imali. A Mua Zuki se razumije u tuđi fašizam ko Mara u Kriv Kurac.
Još ozbiljnije. Taj Aćif Efendija uopšte nije bio Bošnjak. Mada tada i nije bilo Bošnjaka. Čovjek je bio Albanac. I prezivao se Bljuta.
Moj Mua Zuki, ne morate biti antifašisti, ali nemojte stalno da nas i sebe zavaravate. To postaje nasljedno. Tako je i Lagumdžija zavarao i sebe i Evropu. I nešto radničkog muslimanstva. Zavaravao multietničnoću i drugim šejtanlucima. Pa je danas došao u ćorsokak. Nigdje. Njegov rejting u Sarajevu, kod Bošnjaka, kod muslimana, kod muslimanskih intelektualaca, niži je nego rejting četnika u Aćifvakat.