петак, 17. август 2012.


1746.
LIBOR IH RACKU

Pošto je dotični Wol Street smješten u Njujorku, a Wol je mjesto velikog ubrzanog finansijskog planetarnog sranja, za sve nezakonite izgrede nadležan je tužilac koji je odgovoran za područje tog Njujorka.
Tako je i u slučaju neregularnog dogovoranja oko određivanja Libora, Međubankarske Svjetske Kamatne Stope, koje je otkriveno kao raširena pojava u svijetu i ostatku Evrope i koja je bankarima služila za zgrtanje tankog sloja kajmaka sa ogromne gomile svjetskih finansija. Samo što se taj tanki sloj piše sa ogromnom brojem nula. Nadležan je tužilac Erik Šnajderman.
Nije pitanje šta može uraditi jedan njujorški tužilac. Pitanje je šta može uraditi girica među ajkulama.
Šnajderman ispituje kamatno šibicarenje takvih ajkula kao što su JP Morgan, Sitigrup, Dojče Bank, HSBC, UBS, Rojal Benk of Skotland.
Za početak je zatražio prepisku vezano za kamate.
A oni imaju sve složeno po registratorima.
Velikobritanski Berklejs je pristao bržebolje platiti 290 miliona funiti kazne, nešto kao sudska nagodba, samo da bi se što prije ispetljao iz svega toga.
Dabome da Šnajderman neće uraditi ništa.
Ali je zanimljivo da se niko naročito ne uzbuđuje oko Slučaja Libor i Slučaja Eurolibor. Banke ćute. Nobelovci ćute. Eksperti za održiv rast ćute. Kumrovec spava. Spavaju psi i karavane.
Ekonomisti se i dalje bave Analizom Kine. Da li će pad rasta Bidipija ispod osam posto dovesti do zaokreta u kineskoj ekonomskoj politici. Harvardski profesori propisuju šta treba uraditi španska centralna banka nad nekom regionalnom vladom, kako italijanska vlada mora smanjiti javni sektor. Jedini sijedi Kinez koga sam vidio, Ju Jongding kuka kako je stopa ulaganja 50 posto a stopa potrošnje 36%.
Ja, međutimsvim, mnijem da glavni svjetski problem nije da li je EU rano usvojila Euro, da li Kina rizično raste bez potrošnje, da li je Rusija ekonomski skočila na cijeni nafte, da li je kriza Eurozone opasna po svijet, kao što tvrde ekonomisti i i Drug Obama, da li je Merkel previše čelična...
Glavni problem je što Finansijaši, nevidljivo, vladaju svijetom. Skandal sa Liborom i Euroliborm samo je vrh ledenog brijega. Šta se sve radi u tom nekontrolisanom svijetu finansijskih virusa, nikada nećemo otkriti. Žao mi je Šnajdermana.
A banke, koje su takva sila da mogu, svaka, progutati, pojedinačno, više od polovine od dvjesta i nešto država u svijetu, njih Libor Racku za sve.
Jer su dostigle takav nivo, one, njihovi finansideolozi, njihovi mentori i skriveni vlasnici, da dokazuju da se svijetom lakše upravlja nego mjesnom zajednicom.