уторак, 14. август 2012.


1743.
SRBINA ZA DRŽAVU

Premijer ligu u fudbalu treba raspustiti. Reprezentaciju BiH u fudbalu treba odjaviti na šalteru za stranke Uefe a onom sudiji sa Grbavice imenovati Komitet za normalizaciju.
Ne mislim to zbog tih izvikivanja Ubij Srbina, što je samo fudbalska varijanta političke parole Ubij Srbina Za Državu. Ne mislim to ni zbog dosuđenog gola u koji lopta, kažu, nije ušla cijelim obimom. Mada se u mom selu kaže Ušao cijelom dužinom.
Mislim da treba raspustiti svaku sportsku i političku disciplinu iza koje ne stoji Cijela, Sva, Jedinstvena, Koherentna, Kozistentna i Ujedinjena BiH. Pradjed Toman bi rekao A iza čega stoji takva BiH.
Taj sistem u kome se neki klubovi osjećaju kao Kurban U Saraju, nepovratno uništava fudbal. Predstavnici Vaše Države ne mogu izbaciti klub Zeta. Ne mogu ni klub Tetka, kad bi postojao.
Fubal Vaše Države, čak i nogomet, toliko je loš da je Džeko postao zvijezda. I reprezentacija se drži na tim nekim strancima a ne na lučonošama domaće premijerlige.
Igrao sam sinoć utakmicu u Modriči. Prije toga bio trening prve ekipe. Vidim, svi mi mogu biti unuci. U nedjelju smo, kaže trener Nikola Nikić, trener Modriče i moj selektor, pobijedili Ljubić sa devet juniora. Hrabar potez, velim mudro. Nije hrabar. Nemamo para da plaćamo igrače sa strane.
U tome je jedina budućnost fudbala na ovim prostorima. Osloniti se na lokalnu masovnost, na škole fudbala, okupiti djecu i omladinu, igrati zbog sporta, zdravlja, kolektiviteta i druženja a ne zbog pukog učešća u nekvalitetnoj premijerligi za koju se samo zalud bacaju pare. Učešće Borca u toj ligi neće pružiti šansu ni jednom fudbaleru sa područja Banjaluke uključujući i okolinu sa Livnom, Bihaćem i Šamcem. Već sada u Borcu nema nikog iz Banjaluke. Možda jedan igrač uspije da se prošunja.
A Država i Uefa zapele za jednog predsjednika. JJP.
Bolje je jedan mladi fudbaler nego sto predsjednika fudbalskog saveza. I dvjesta komiteta za normalizaciju.
A ovo za Srbina.
Pa, ako zbog toga organizujete premijer ligu, onda dobro. Mada ima jevtinijih načina za izvikivanje te pop-parole.