четвртак, 16. август 2012.

1745.

KOME ZVONI
ŠUMSKI ŠAMAR

Nije niki čojek koji prvo broji pare pa onda krade. Karakterni lopov vjeruje ukradenoj cifri. Kao što je sumnjivo kad neko zadre za nešto. Ljubojević direktor, pa bog.
Stizali su negativni glasovi iz biografije dotičnog, i sam sam upozoravao. Ali, Neđo Ilić je ocrnjen kao nesposoban, Šume dijagnosticirane kao tuberkulozne a onda je počeo lov po šumskim gazdinstvima. Ko na jazavce po kukuruzištima.  
Ljubojević je, prema onome što je stiglo do javnosti, sam proizveo situaciju u kojoj je on postao lopov. Ako već nije bio. To znači, dobio novu priliku. Digao je dreku na navodne lopove u Šegeovima da bi bratiju namamio sebi. Lopov ovaj, lopov onaj. A ja sjedim u upravi. Crvene mi oči, ne treba da ih bojim, u po dana pare brojim.
Tako su Šume, jureći svoje ogranke u krug, stigle ponovo tamo gdje su bile za vrijeme Panjeva Demokratskog Progresa.
Glavni zadatak je, ipak, da se pronađe ostatak lopovskog sistema. Jer, ovih usranih Deset Hiljada Maraka su vršak ledenog brijega. Ko je sklapao ugovore, ko je urgirao, ko je kome namiještao a ko premiještao oblovinu iz jedne opštine u drugu, kako je sve kategorizovan f-trupac... i da li su se DHM brojile, ko kino, u dva u četiri, u šest, u osam, u deset, u dvanaest. Pa tako ispočetka.
Uzalud je u Šumama stvorena pretpostavka za korporativno upravljanje, za tehnologiju procedura, uzalud su SAD skinule Šume sa crne liste, na osnovu tih inutrašnjih uspjeha. Sada su opet na početku. U šikari. A u šikari kad sereš, moraš dobro čučnuti.
Sad je prilika da se iskoristi neprilika. Da Vlada zahtijeva od uprave da se izgradi unutrašnji mehanizam koji će spriječiti Ljubojevića da broji pare. To ne znači da mu se, nekom budućem Ljubopariću, nabavi mašina za brojanje. I druge panjoubice diljem Šuma.
I da ne zaboravim. Treba malo vratiti Srnu, i druge medije, nazad pa vidjeti koje sve crnio Neđu a protežirao Ljubojevića. Možda u tom kupustištu ima saučesnika.
Nije dovoljno uhapsiti samog Ljuboparića, Viloljubića, Ljubojebića, kako li bješe.
Treba vidjeti kome još zvoni taj šamar.