недеља, 12. август 2012.


1741.
ZATVORENA
NAJVEĆA
JEBAČNICA NA SVIJETU

Neki bivši spotisti su, prije početka londonske olimpijade, provalili kako se u olimpijskim selima svi jebu ko mršava kezmad. Između zgrada, po parkovima, po sobama, po teretanama. Pa šta će drugo mlad svijet da radi, sportisti, koji su svoje tijelo pripremili za vanserijske fizičke napore i aktivnosti i čiji krvotok juri kao cunami higsovih bozona.
Pretpostavljam da je tako bilo i sada.
Seks je ostao jedini pravi olimpizam. Sve ostalo se pretvorilo u nedostupne i preskupe megaprojekte.
Čak i za Britaniju, organizacija Igara je preskupa. Britanija je na njima izgubila. Malo patriotizma kojeg je dobila, propagiranja zastave i njenog izbora istorije, mala je kontradobit.
Igre su postale mastodontski projekt kojeg ne mogu organizovati mali. To je skup nevjerovatnog broja sportova koji su tako razuđeni da u okviru sebe imaju i posebne sportove. Atletika, naprimjer.
Najveći problem je gubitak Duha Olimpizma. Na olimpijadi se danas miješaju profesionalizam, svjetske marketinške zvijezde, politička nadmoć, veličina, spektakl i obični sport. Taj Konfuzni Konglomerat doprinio je nerazumijevanju Igara. Neshvatanju. Nezanimljivosti.
U atletskom segmentu, naprimejr, Olimpijada je bila skup nekoliko atletskih mitinga na kojima je pobjeđivao Bolt i njegovi Jamajčani. Isto je bilo i u plivanju. Zbog toga se nije morala organizovati Olimpijada. Bolt je mogao da obori svjetski rekord na dvjesta metara ali je očito to ostavio za neko unosnije vrijeme. Po tome se vidi da su olimpijade upropaštene.
Dabome. Pomoći nema. Međunarodni Finansijaši su uzeli odavno sport pod svoje i on se iz toga neće izvući. Pitanje je godine kada će se na Olimpijadi pojaviti Real i Siti i drugi kitnjaci Finansijaša.
Bez obzira na to, trebalo bi razmisliti o mogućnosti vraćanja zdravog olimpizma sportu i Olimpijadi. Trebalo bi takmičenja omogućiti onima koji su tu isključivo radi sporta, duha, tijela, pa i nadmetanja, ali ne zbog rezultata, dodatne promocije i love. I trebalo bi smanjiti broj sportova. Ostaviti discipline samo za poštovanje, kao što je maraton, deset hiljada metara, viteške plivačke pruge, skokove... zabraniti maloljetnu gimnastiku. To je tortura nad djecom. Kao i one konjičke drkarije. To je iživljavanje nad životinjama od strane bogatih luftiguza.
I, da. Otvaranje londonskih igara bilo je klasično englesko dosadništvo. Kao i zatvaranje. Parada samopropagande i kiča.