четвртак, 23. август 2012.


1751.
ČOVJEK ZA CRTEŽ

Kada su onomad Novine Nezavisne Kompanjije nacrtale Zlatka Lagumžiju na naslovnoj strani, poskakivao sam od sreće. Jednim udarcem rođena dva rimejka. Jakac i Tito.
Kad ono Jadac i Kito.
Džabe ste crtali. Ko da vidim grafit.
Zlatagan je trebao biti instaliran za bosanskohercegovačkog Državnog Lidera, Prijatelja Milorada Dodika, Frontmena Vokalno-instrumenatalnog sastava BiH na svjetskoj pozornici i Čovjeka Za Državu koji će direktno sa crteža otići u legendu.
Kad ono ćorak.
Nekoliko slojeva sarajevskih paraintelektualaca, intelektualoida, poštenog svijeta, gradske raje, viđenijih neukaljnih komunista... pošli su, puno prije onomad, za Zlataganom a da se nisu upitali kakve reference taj čovjek ima. Taj političar, mislim. Alija Izetbegović je imao sjajne reference. Bio u Zenici. Zlatagan ništa. Domanovićeva Stradija mala je maca. Šta je Sarajevski Zlaca.
Nekoliko kordona stranih tajnih obavještajnih službi decenijama je igralo na kartu Zlatnog Zlatana. A da se niko od njih nije zapitao gdje je pokriće za tu multikurčevitost i ostale laži.
Sirotinja Raja je u Federaciji, takođe bez pitanja, u stotinama hiljada komada, dala glasove Zlataganu i njegovom adutu Komšiću a da se nisu zapitali čime se to može vratiti u Predsjedništvu BiH. Od strane Komšića. Šta je to do tada Zlatagan uradio s pomoću Komšića što je Građanima i Multibošnjanima bilo na korist. Ili na korak do Države.
Sada cijeli dunjaluk gata kako smijeniti Zlatagana i kako istjerati Esdeagana.
Nikako.
Esenesde će biti za smjenu Prijatelja Zlatagana. Prijatelja u Nezavisnom pokušaju. Ali nema repera o tome kako će se ponašati dva Hadezea, Esdea i još neki faktori. A ako analiziramo unutar pojedinih segmenata onda je stanje još neizvjesnije. U Esdea kažu Treba ga smijeniti ali ne zbog Dodikovog Sirijskog Razloga. I tako u krug. Ključno pitanje je, ipak, ko u Sarajevu smije biti sa Dodikom protiv jednog od najboljih Bošnjaka.
Niko.
To je barem jasno.
Proći će lokalni izbori. Formiraće se vlasti u posljednjoj prosperitetnoj Opštini Za Državu. A Zlatko Lagumdžija će i dalje sjediti za sinijom Prvog u Bošnjaka, Prvog u Sarajsocijaldemokrata, Prvog u Behadiplomatiji, prvog ispred Hadžića, Mašića i Pudarića.
Onda će doći požari pa jesen. Zima i godina opštih izbora. Američki ambasador će da obavi razgovore sa lokalnim liderima o potrebi da se ubrzaju zadaci iz Mape Kraj Puta. Republika Srpska završavaće srpsko-hrvatski most na Savi.