понедељак, 17. јул 2017.

ЗАШТО У
СТРАНКАМА
СРПСКЕ
ВОДА ВРИЈЕ
КАО НИКАД
ПРИЈЕ

А Онанија формирања Нових Странака Скоца и Конопца, прошла, Странци Усранци више не дају паре за Будале а Кипуће Странке све немоћније.
Кипило би и у Есенесдеу, да није тако моћно и стабилно на властима. Да не буде да га ја кроз тарабу вадим само на комшинку. Сусједу. Али ови, на које мислим, више воле Турцизме.
Шта се, дакле, догађа у Политичким Странкама Српске, које то и јесу и нису.
Ко им је ишчупао Стабиловолт. Ко је сломио задње вертикално крилце. Ко је муви откинуо једно крило.
И јесу и нису Странке, велиш.
Есдеес никад није ни постао Политичка Странка. А ако се и мислило да јесте, то је дефинитивно отклонио приставши да други пут Дигне Реп окренувши задак према Иванићу, и уђе у Савез За Промјене, као највећа политичка будала икад.
Деенес стално вози у завјетрини Есенесдеа. То је странка Добрице Додика. Једна од верзија, мало ефектнијих, Странке Крајине и Посавине. Само је то Будо Балабан мало монументалније схватио.
НДП, Странка бившег предсједика и пчеларске графике, чиста је Плаћеничка Странка. Није плаћена парама, да ме не би тужио Чавић, већ је Странка Плача Мајке Божије. Онај ко буде Предсједник Велике Српске Странке и Предсједник Српске, па све изгуби и оснује своју Странку, сигурно постоји у неким необјављеним Фројдовим биљешкама.
ПДП. Партија До Пања. Још увијек у дубећем стању. Партија Педевеа. Мој Дјед Томан би рекао Јел то Партија, бјежи од ње. Партија која покрене појевтињење лијекова које болесни не осјете а Држава БиХ уштеди 30 милиона марака.
Шта је, дакле, узрок. Како лонац вез поклопца може да постане Претис Лонац. Да шишти и пишти на све стране. Нарочито у Есдеесу.
Неколико дијагноза је у питању.
► Политички Програм Странака, тамо гдје га је било, мада у некима никад није ни било, изглодао се, напала га црвица, ушио га Предсједник Странке себи у хаљинку, да буде увијек уз њега.
► Идеолошка основа и потка се помијешале. Мада је о томе тешко говорити у овим условима Политичке Артикулације. Али је битно збати да је Идеолошка Основа цијеле Политичке Артикулације, интерес најширих слојева становништва, Национални Интерес. Опстанак и Самосталност. Без обзира што много тога не спада у Идеологију.
► Губитак корака са временом. Странке, њихови Руководни Ортодокси, стоје на мјесту. А Странка, која има озбиљне намјере, мора да се гледа као жив организам. А не као Савез Синдиката Ранке Мишић.
► Слабљење Страначке Организације. Странке које постоје толико дуго, морале су већ имати, за своје услове, савршену организацију. Прилагођену за свакодневну комуникацију са чланством и бирачима. Не преко КЗМ на којима первезијанери износе своје натурчикаве и аматерске погледе као петинг и уживање у замишљеном туђем воајерству над њима.
► Претварање Предсједниковања у Шефидство. Тежња сваке Рупе јесте да једног дана постане Вулкан. Као што је тежња сваког Говедарице да што прије постане Додик. Међутим, то претјерано и прерано Шефидство, гдје те свако ословљава, и живи тако, са Шефе, разбија Странку. То штети и Есенесдеу. Само се још не види. А и Сазап све чини да се не види.
*
Ипак.
Кипљавину треба двојако схватити.
Једна је Балабановска. Друга је Крчмаровска.
Једна је ногатање неозбиљно амбициозних и нарцисоидно прекомбинованих. Друга је сигнал озбиљнх страначких актера високог и угледа и гласовног рејтинга.
По Есдеес је погубнија ова друга. Јер га је захватила у вишеструко већем обиму него све остале лончиће заједно.
То само наивно може изгледати добро за Есенесде али је и за њега лоше.
А по Републику Српску поготову.