петак, 21. јул 2017.

ВЕЧЕРЊА ШКОЛА
БЕТОНСКИХ СТУБОВА

ПРИПРЕМИШ РОСТФРАЈНЕ НАВОЈНИЦЕ ДА БИ СЕ У САЛИВЕН СТУБ МОГЛЕ УБАЦИТИ НА ТРИ, ЧЕТИРИ МЈЕСТА, ПА СЕ ОНДА ОГРАДА ПРИЧВРШЋУЈЕ МАТИЦАМА СА ПОДЛОШКАМА. КОМЕ ОДГОВАРА, МОЖЕ И ПЛАСТИЧНЕ ЦЈЕВЧИЦЕ УБАЦИВАТИ, СА ДРВЕНИМ ТИПЛАМА УНУТРА, ДА БЕТОН НЕ ПОПУНИ РУПУ. ТРЕБА ИЗБЈЕГАВАТИ ОБИЧНУ ЖИЦУ ИЛИ БЕТОНСКО ЖЕЉЕЗО, ЈЕР ТО РЂА И ЛОМИ СЕ.


ПРИПРЕМИШ МЕТАЛНЕ КЛИНОВЕ ЗА СКЛАПАЊЕ И РАСКЛАПАЊЕ КАЛУПА. ЛАКО СЕ СТАВЉАЈУ, ЛАКО СЕ ВАДЕ.


ПОВАРИШ АРМАТУРУ, ГЛАТКА ШЕСТИЦА. С ЊОМ СЕ ЛАКО РАДИ. ОГРАДНИМ СТУБОВИМА НИЈЕ ПОТРЕБНА НЕКА ВЕЛИКА АРМАТУРА И НЕ ТРЕБА УПАДАТИ У ТУ ГРЕШКУ. АЛИ МОРА БИТИ.


ПРИПРЕМИШ ШАЛУНГЕ ТАКО ДА СУ ОДМАХ ПО МЈЕРИ И ОБЛОЖИШ ИХ ЛИМОМ. ДОБАР ЈЕ БОЈЕНИ ЛИМ ЗА КРОВОВЕ.


ТОКОМ ПРИПРЕМЕ, КРОЗ СТРАНИЦЕ ИЗБУШИШ РУПЕ, ЗАЈЕДНО СА ПОДОМ. У ТЕ РУПЕ ИДУ МЕТАЛНИ КЛИНОВИ.


ОВАКО


ПОТОМ СТЕГНЕШ СТЕГАМА, ИЛИ ОПРУГАМА БЕТОНСКОГ ЧЕЛИКА, ДА БЕТОН НЕ ГУБИ ЦЕМЕНТНО МЛИЈЕКО И ТАКО ИСПОШЋУЈЕ ШЉУНАК.


ШЉУНАК МОРА БИТИ ПОТПУНО ИСПРАН А ПОШТО ЈЕ ТО РИЈЕТКО ДОСТУПНО, ТО СЕ РАДИ ОВАКО. У ТАЧКАМА, СА ЦРИЈЕВОМ ПРИКЉУЧЕНИМ НА СЛАВИНУ. ДОК НЕ ПОТЕЧЕ БИСТРА ВОДА ИЗ ШЉУНКА. КОЈИ НЕ ТРЕБА ДА ИМА КОМАДЕ ВЕЋЕГ ПРОМЈЕРА ОД 15 мм.


ИЗМИЈЕШАШ. ЗА ДВА СТУБА ТРЕБА ТИ ДО ДЕВЕТ ЛОПАТА ШЉУНКА И ТРИ ЛОПАТЕ ЦЕМЕНТА.


УНУТРАШЊЕ СТРАНЕ КАЛУПА, ЛИМОВЕ, ДОБРО НАМАЖЕШ НАФТОМ. ДА СЕ БЕТОН НЕ ЛИЈЕПИ ЗА ОПЛАТУ.


ПОШТО НЕМАШ ВИБРАЦИОНЕ КАЛУПЕ, КОРИСТИШ РУЧНИ ВИБРАТОР КОЈИ СВАКО ЗНА ДА КОРИСТИ. ПОТРЕБНО ЈЕ СТРПЉЕЊЕ. ДА СЕ ИСТЈЕРА ВАЗДУХ ИЗ БЕТОНА И ЕЛИМИНИШУ СВАКЕ ПРАЗНИНЕ ОКО ВЕЋИХ КАМЕНЧИЋА ШЉУНКА.


ТО РАДИШ ДВА ПУТА. ПРВИ ПУТ КАДА ИЗЛИЈЕШ ПОЛА ПОТРЕБНОГ БЕТОНА. НАКОН ТОГА СТАВЉАШ АРМАТУРУ И ДОЛИЈЕВАШ ДО ВРХА. ПА ОПТ РУЧНИ ВИБРАТОР.


 И, НАРАВНО, МИСТРИЈА.


КАД ПОРАВНАШ, ПАЖЉИВО УБАЦУЈЕШ РОСТФРАЈНЕ НАВОЈНИЦЕ. ДА ЧВРСТО ЛЕГНУ У БЕТОН, БУДУ ВЕРТИКАЛНЕ И УВИЈЕК НА ОДРЕЂЕНОМ МЈЕСТУ НА СТУБУ.


А ОГРАДНИХ СТУБОВА ИМА, ПРОФЕСИОНАЛНО УРАЂЕНИХ, У МЕТАЛНИМ КАЛУПИМА, НА ВИБРАЦИОНИМ ПЛАТФОРМАМА И СА КАЛИБРИСАНИМ АГРЕГАТОМ, И ПО ОСАМ МАРАКА.
ДАКЛЕ, ПИТАЊЕ ЈЕ ДА ЛИ ДА ЛАДНО ПИВО ОТВОРИШ НАКОН ОВОГ ПОСЛА ИЛИ КАД ДОВЕЗЕШ СТУБОВЕ ИЗ ГРАЂЕ.