петак, 7. новембар 2014.

3346.
ИНИЦИЈАТИВА
*ИНСТИТУЦИОНАЛНЕ
РЕФОРМЕ*
БРИТАНИЈЕ
И ЊЕМАЧКЕ
-КУПОВИНА ВРЕМЕНА

Приједлог британског и њемачког Мипишта, односно министара иностраних послова, да политичари у БиХ организују Потписивање Самопетиције о Институционалним Реформама, не треба схватити неозбиљно.
Напротив. Иницијативу треба читати у неколико слојева, по вертикали и по хоризонтали. И у три димензије.
1.
Симптоматично је да Самопетицију промовишу Велика Британија, Инглези, и Њемачка. Два рога у три вреће у Европској Унији. То никако не може да значи да се ради о демонстрацији еунијског јединства већ о томе да се Инглези не одричу утицаја на Балкану. На коме су током пријашње блиске прошлости, имали много задивљујућих успјеха. И покушавају да спутају или барем контролишу Њемачки Балканише Повратак. Такозвани Цурик.
Инглези, као амерички додатно убачени елемент у њихов пројект Европске Уније, треба да играју улогу супервизора послова ЕУ на Балкану. Инглези су Еунијски Инцко.
2.
Уводи се нова синтагма.
Институционалне Реформе. Можемо само претпоставити шта то значи. Шта иза тога стоји. И шта се иза брда ваља.
Богато искуство са Међународном Заједницом показује да све почиње безазлено. Интересовањем за неки цвјетић на тканини. А завршава се скидањем гаћа. Демократски или брутално.
Институционалне Реформе могу да значе и буквалне реформе институција. Да буду професионалније, ефикасније, па, рецимо и нестраначкије. Да упосленици иду на вечерње курсеве енглеског језика. То је Генералићево тумачење. Наивно.
Могу да значе и реформе надлежнсти које имају институције. То је један од начина девастације и промјене Дејтонског Споразума и Дејтонског Оригиналног Устава. То је пут за Унитаризацију. Могао би да буде и пут за Федерализацију или Конфедерализацију али досад се нико није регрутовао у тај батаљон. Осим Мрских Срба и нешто Столних Хрвата.
Институционалне Реформе могу да значе и Нову Територијалну Бурду. Нове шнитове.
Зато су два министра нејасна. Нешто као Лагумџија. Једно нуде, о другоме шуте а трећим пријете.
Морали би прије свега да објасне, нашироко и надубоко, шта подразумијевају под Институционалним Реформама. И да то потпишу.
3.
Зима на Балкану биће дуга и хладна. Јер, ако се око овога буде окапало цијели мандат, уз зачине и додатке дјелима у флашици Сејдић Финци и Војни Иметак, БиХ ће остати без још неколико година Историје.
4.
Руси. Герман – Инглиш инцијатива има улогу једне од брана Русији. Русија није у могућности да овдје даје иницијативе. Јер је увијек, на том Пику, издвојена. И у прилици је да деактивно реагује на иницијативе Окорјелог Евростопоља.
5.
Јасно је да ће уз ову Инцијативу ићи још цијели сет мјера и акција. Како би се Бехалидери окупирали и одвратили од међусобног договора, од бриге за своју кућу и њено уређење, од економије. Све то има за циљ чекање и премоштавање времена до Коначног Слома Србије. Када се Србија преломи, када је примакну Еунији и Нато Пакту, тада ће се створити услови и за припитомљавање БиХ. Дотад ће нас пустити да мало будемо Срби, Хрвати и Бошњаци. А кад нам узму Територију, послаће нас у курац и моћи ћемо да будемо штогод хоћемо јер нећемо моћи да будемо ништа.
Лелек Себра ће трајати толико дуго колико се Русија буде могла борити да је не истисну из Србије. Не као конкретне државе већ из овдашње њене константне Интересне Сфере.
Ако се Србија буде изборила за Нинакоју Страну, а да их све привуче као партнере, зашта се у Србији нико не бори, Себар ће се клети ослободити окова и гвожђа.
То ће бити праве Институционалне Реформе.

Ал Рајкула оде у даљину, СТЈ.