четвртак, 6. новембар 2014.

3339.
АУСТРОУГАРСКИ
УЛТИМАТУМ
ШТАЈНМАЈЕРА
& ХЕМОНДА

Хиљаде вас је прошло кроз Босну и Херцеговину, као крај Турског Гробља. Били сте овдје оно што не можете бити ни у вашој улици. Накупили се пара као многи у вашим земљама који раде цијели живот или чије породице генерацијама музу неолиберализам. Ви сте умилна хорда бјелосвјетских проналазача. Сваке четири године измислите нову стварчицу, пријавите нови патент. Помирење. Функционална држава. Један глас. Сејдић Финци. Реформе. Промјене. Борба против К&К. Евроатлантске интегрције. Институционалне реформе.
Ово је почетак мог писма Странцима Усранцима. Мог животног дјела. За које ћу добити Нобелову Награду. А које ће се завршити великом реченицом. Као што је некад била Пролетери свих земаља, уједините се. Или Баук Кружи Европом.
Та реченица ће бити Маму Вам Јебем.
Људи нас, та Европа, Међузај, Странци Усранци, зајебавају још од првих демократских вишестраначких избора. Још од признавања независности.
А ми се уживјели. И стално регрутујемо главне глумце, натуршчике и статисте.
А сви се сводимо на на ону Зијаха Соколовића. Стоји у дубини кадра и шути. Ал чојек шути, јебо матер.
Тако и ми глумимо активну улогу у Босни и Херцеговини.
Шутимо. Мислим. Шуте. Нико не смије да прдне.
То су увидјели и савјетодавци па су сугерисали Шефовима Дипломатије, како то звучи У Дубини Кадра, Британије и Њемачке, Филу Хемонду и Франк-Валтер Штајнмајеру, да напишу отворено писмо Нама. Видјели од Копање.
То није писмо. То је Улитматум.
Мада ми не пада на памет да га цитирам и да то доказујем.
Али у њему стоји да су они, Шефови Диломатија, предложили да ЕУ тражи да се политичари у БиХ, који су изабрани, да се обавежу на два начина.
Писаном Изјавом на провођење институционалних реформи на свим нивоима државе. Прихватањем обавезе да ће са ЕУ договорити Мапу Пута.
Све остало је Чистоје Сраније. Ако БиХ жели да приступи Европској Унији, онда... Реформе које тражимо јесу оне које ће имати позтиван учинак на људе широм земље... желимо да демократски систем учинковито функционира... у српском преводу: да вас гузимо уздуж и попријеко. Итакодаље.
Да ли ова двојица Шефова Дипломатија, и њихови савјетници, мисле да су Хасо, Хусо, Јозо и Чедо, заиста будале.
Па да не виде те благодајке Европске Уније. Ту, у сусједству. На примјеру Хрватске.
Ушла је Кроација и у Нато Пакт и у Европску унију. Па шта. Цијели Нато и вас Брисел гледа како земља умире, липсава, копни, раздире се, нестаје. Као пијавица на врелом пијеску Сахаре. И шта подузима. Ни Реформом да мрдне.
Тај морбидитет Ултиматума људима у Босни и Херцеговини, Србима, Хрватима и Муслиманима, који су, по њиховим замислима, тако искрено ратовали четири године, правећи од себе будале и злочинце, увијен у разне облике и обланде европских интеграција и демократије, које пас с маслом не би, један је од најцрњих колонијалних односа у цијелој историји.
То је однос према домороцима у Двадесет Првом Вијеку.
Неће отворено да кажу. Али хоће да им предамо Косово.