среда, 5. новембар 2014.

3336.
СТРАНАЧКА
ОРГАНИЗАЦИЈА
КЉУЧ ЈЕ
ПОБЈЕДЕ ДОДИКА
И БЛИЗИНЕ ТАДИЋА

Аналитика Првих 50 Процената за Додика и Тадића има пред собом друкчије резултате и друкчији однос снага и технологија него што је то био случај са релацијом Жељка Цвијановић – Младен Иванић.
Овдје је Додика изнијела Организација, и оно што је остало од ње након хаотичне санације послије локалних избора 2012е и слања Извршног Секретара у Сибир. Коликогод је субверзивна београдска маркетиншка аматерагенција форсирала Лик И Дјело а у организацију на терену уносила хаос.
Међу првих 5о процената за Додика, који се крећу од 88,71% (М. Град) до 71,68% (Рудо), шест је бирачких мјеста са подручја Мркоњић Града, највише, четири са подручја Бањалуке, четири са подручја Рибника, три са подручја Зворника. Имамо још, од релевантних за разматрање, по два из подручја Градишке, Приједора, Лакташа, Добоја.
Није случајно.
У Мркоњић Граду организација Есенесдеа је већ годинама, из избора у изборе, врхунска. У Бањалуци је у овој години обновљена и покренута а кориштена боље него за локалне изборе 2012е. У Рибнику је организација такође већ изборима перфектна, са високим процентима, а није успио да је уздрма и напад Екстерних Мајкуна прије три године. У Зворнику је спојено неколико изборних практичних и перманентних технологија у организацију која је идеално састављена, без феудалних појединаца али са стотинама важних активиста.
Градишка. Приједор. Лакташи. Добој. Само по два биралишта су по процентима међу првих педесет. То је недопустиво мало. Јер се ради о великим бирачким просторима, Приједор и Добој, и традиционалним Есенесдеовим срединама. Лакташи и Градишка.
У Приједору је Организација атрофирала у задње три године. Иначе је била веома добро структурисана. Али немогућност да се супротстави Павићу, и неодлучност Савеза за то, учинила је своје. У Добоју је организација Есенесдеа годинама феудално уништавана и још је само, на неким мјестима, држи омладинска структура формирана уназад неколико година. У Градишци је организација девастирана од фосилизованих локалкних калцификата, након познатог омладинског продора у одборничке клупе, 2008е. Након тога је почео пад јер су Калцификати схватили да губе контролу. Па им је формализовање организације и њено стерилизовање, било најкраћи пут за овладавање процесима. И губитак локалне власти 2012е. Лакташка организација је такође у силазној путањи. Дио узрока је протјеривање Мише Тополовића и Николе Баштинца.
Од осталих великих гласачких подручја имамо још Требиње и Бијељину.
У Требињу није уопште постојала организација. Након Ћуковог губитка избора 2012е, остало је само пола мјесног одбора. И закључана канцеларија. Од тада до данас, нема шта се није догађало. То је за седам гусларских вечери Филипа Вишњића. Углавном, сви су се уздали у Молитве Владике и Додоле Додика. Које би требале да донесу кишу гласова. Организација која је изграђена у неколико мјесеци ове године, мимо свих правила, донијела је нешто резултата. Али за локалне изборе, Есенесде и даље нема ништа.
Бијељина. Поплаве су мала маца. Какве потпое је доживљавал бијељинска теренска организација Есенесдеа. Бијељина је коначан крај вишегодишње и вишемандатне волунтаризације у страначкој организацији, насиља над и елиминације здравих активиста на терену, кабинетизације странке, јер толику организацију не може водити неко ко сједи у кабинету у Бањалуци. Можда би требало пробати да сједи у кабинету код Франсоа Оланда.
Бијељина је један од примјера и самоуништења организације. На више начина. Од Екстерне Моћи до генерисања фракција. Али, за мене као овисника о организацији, најзанимљивија је појава девастирања Мјесних Одбора и увођења такозваних Координатора. Које нисам нигдје поменуо и никад предложио нити дозвлио. Нити је то урадио нити један страначки Орган. Координатори су бјежање од терена. Ко ће радити са толико Мјесних Одбора. Кад то чујем подмазујем М84.
Тадић.
Тадића је, до Додикове близине понијела Маса Против. Он иза себе нигдје није имао организацију. Ни у Есдеесу ни у Педепеу.
Међу његових Првих 50 Процената 15 је са подручја Бијељине, 8 са подручја Шамца и 4 са подручја Брчког.
Уништавање бијељинске организације Есенесдеа, чак и уз пасивност Миће Мићића у првом полувремену кампање, донијела је високе постотке за Тадића. И велике бројеве. У Шамцу је поплавна несрећа учинила своје а организација Есенесдеа је и иначе била у силазној путањи. У Брчком организација Есенесдеа, већ годинама, само дјелимично постоји. Сада је то екстазирано.
Тадић се, дакле, поред Цунамија Против, овако, незаслужено, по политичком капацитету, приближио Додику и због дезорганизације Страначке Организације Есенесдеа.
Суштински хитни задатак Есенесдеа јесте изградња и реновирање Хоризонталне Организације стандардизоване као 2000 Мјесних Одбора. Спајање Вертикалне Кадровске Политике са Хоризонталном Организацијом. Омогућавање пропусности страначких слојева. Орбитовање само оних чији резултати су мјерљиви и видљиви.
Што је лако рећи.
Док Велика Политичка Странка не схвати да је мали Мјесни Одбор све, неће имати стабилност. Унутрашњу и резултатску. А мала нестабилност, унутрашња и резултатска, може да сруши сваку ВПС.
У Главној канцеларији Есенедеа у Бањалуци запослено је двоје који су и организациони активисти. Они су, у слободном времену, предсједници Мјесних Одбора. Росуље 7 и Росуље 8. Једно је магистар наука а друго је са средњом стручном спремом. Вања Малиџан и Брана Стијаковић. Остварили су  најбољи резултат у том свом бањалучком реону. Гдје, иначе, Есенесде није био сјајан.
Зашто су један организациони експерт и један организациони почетник остварили врхунске резултате. А преузели су Мјесне Одборе ове године.
Па зато што су знали шта је Мјесни Одбор, шта треба да раде и што су им чланови Есенесдеа и бирачи били најважнији.

И што су имали Градску Организацију иза себе.