понедељак, 16. децембар 2013.

2538.
ДРЖАВНА
ТЕТКА
ДЕНИСА
И ОТЦЈЕПЉЕЊЕ
ФЕДЕРАЛНЕ
ИНСПЕКЦИЈЕ
 

Неспособност да се схвати вријеме у коме се живи и, барем с три четвртине толеранције тамо, овамо, властито мјесто у томе, једнако је поражавајуће као и тјерање жирафе да прође кроз цијевни пропуст на некатегорисаном путу.
Јер је масовно.
Она Ружа Хрватска, која је неки делегат у Стразбуру, обзнанила је да је нужник у њеној канцеларији, у тим еуропским здањима Стразбура, мали, неизолован и да га треба укинути. Дакле, Ружа схвата вријеме као проблем гдје ће да пиша и проблем што не може да прдне у нужнику јер ће се чити у сусједној канцеларији Еуропе. Јебеш сан Хрватске да постане дио ЕУ. Битно је гдје ће да пиша и прди Ружа.
Тако исто Вријеме и Битак схвата и нека Мија Мартина. Она је из неког федералног министарства. Чим устане из кревета, прије пишања, дакле, ускликне За Дом Спремни. Онда скине гаћице и оде да пиша.
Неки мушки мудоња из неког федералног министарства донио уредбу о немогућности продаје робе која није прошла федералне инспекције. Неки дигли грају како је то напад на јединствено тржиште и слично.
Тај Бахиљ најбоље схваћа Вријеме. Треба донијети реципрочну мјеру и у Српској а не кукати. Република Српска је и ту дала своје надлежности не мислећи. Па онда јауци о томе како полутке из Аустрије плаве наше тржиште. А Где Печат.
Извјесна Дениса, замјеница, из министарства цивилних послова, брања шипака и скупљања дивљег кестена Босне и Херцеговине, протестирала због тога што БиХ није постала дио програма размјене студената. Јер Министарство Републике Српске није дало сагласност а министар Новић није хтио без сагласности свих.
Нека није дало. Добро да и Министарство просвјете и културе Републике Српске уради нешто добро. А не само да се у њему динста кисели купус и туку јаја на око, за доручак.
Тетка Дениса би требала да зна законе, уставе и дејтонски споразум. Ако је већ толико глупа да не може да схватуи Вријеме и Битак.
Образовање је у надлежности Жупанија и Републике Српске. Није у надлежности Федерације и БиХ. Ако нешто треба да се уради према иностранству, онда се, лијепо и фино, скупе жупанијски министри и министар Републике Српске па се искоординира заједничка одлука, прослиједи се министарству Тетке Денисе, предложи се на сједници Савјета министара и још гдје треба.
Услов је да се та институција за размјену, онда и даље, обраћа и Министарству просвјете Републике Српске и њеним универзитетима. А не да се наши факултети воде као Босански. ЈВБ. Вам Босну.
Кад нема те координације, нема ни размјене.
Али, драга Дениса, није све изгубљено. Почните од динстања купуса.
Координирајте мало.