уторак, 30. јул 2013.

2235.
ЗАШТО
МУН
БРАНИ
ШЕМС УДИНА
 

Бивши АмАмб у Насеобини, огласио се у сарајским медијима властитим писмом. Под насловом Да напади на Земљани Суд и Тужилаштво долазе из Републике Српске.
Срао је Тата Мун о демократији, о независном судству које је предуслов напретка земље. И тако свеудиљ.
Не змам шта је по занимању Мун, али Шпанска Села су за њега ово о чему пише.
Није независни Суд и Тужилаштво предуслов ничега. Држава је предуслов Суда и Тужилаштва. Ако нико није желио Државу, ако она не постоји, ако је Обично Копиле, не може у њој бити Независног Правосуђа. Ако у Држави нема равноправности нема ни Независног правосуђа. Ако стално оптужујете и судите два народа а трећи је невин ко нерођена кћерка Мајке Терезе, онда нема Независног правосуђа.
Тата Мун овим само показује, иако је отишао са те дипломатске дужности, колико му је стало да Независно Правосуђе остане Сарајско, Босанско и Његово.
Амбасадор, па био и амерички, шути о стварима које су политички и суштински процеси у некој земљи. О томе може да пише у депешама. Ако то некога занима у Вашингтону. Или Викиликсу.
Мунтата се позива на недавни случај пресуде у Његовој Земљи. Ја то никад не бих урадио. ПМК за Америку али ме срам те пресуде. Ну. Чињеница да је Обама морао да интервенише, не иде у прилог Мунтати. Јасно је да се Обама мијеша у Правосуђе. Ако лидери из Републике Српске не могу да оспоравају Земљани Суд, онда и Обама не може да подржава Суд. Независном не треба подршка. Он је Независан и тачка.
И друго, много важније. Јавност и грађани у Америци осуђују ослобађајућу пресуду за беспотребно убиство младог Црнца. Па Обама каже да не протестују више и не нападају Независни Суд. Како то да грађани и јавност јесу у праву, у Муновој Босни, чак и Стрит је у праву, а у Његовој Земљи Јавност и Грађани имају да шуте и слушају Обаму.
Поповање и паметовање о свему и свачему, није амбасадорски посао. Па чак и кад је толико добар амбасадор да ће, из Сараја, отићи директно у Пекинг. ОК. Завршиће у Стејт Департменту, у десном краку лијевог ходника, у дну, у неком шпајзу који нема ни прозора.