уторак, 30. јул 2013.

2233.
СУДАР
СА КИНОМ
ВЕЋ ЈЕ ИЗГУБЉЕН.
ПИТАЊЕ ЈЕ КОЈИМ РАТОМ
ЋЕ АМЕРИКА ТО ОБЈАВИТИ.
 

Збигњев Бжежински, амерички стари геостратег и Савјетник за националну безбједност за вријеме Картера, објавио је књигу Америка – Кина и судбина свијета. Књига је преведена и на српски.
Бжежински детаљно, с љубављу према Супрасили, а у складу са њеном Нарцисоидношћу, анализира изазове и предности Америке. Сједињених Америчких Држава.
Он наводи шест ствари које стоје пред Америком као проблем
·         Дуг и његов раст
·         Напукли финансијски систем
·         Неједнакост у дохотку и стагнација
·         Распад националне инфраструктуре
·         Неука јавност за знања о свијету
·         Бункерисан и пристран политички систем.
Али. Бжежински наводи да је Америка још у прилици да у наредној петини вијека уобличава своју будућност. Па наводи шест предности Америке
·         Укупна економска снага
·         Технолошка и иновативна снага предузетничке културе
·         Демографска база
·         Реактивна мобилизација
·         Веома широка и компактна популациона географска база без сепаратизма
·         Људска права и индивидуалне слободе.
Правићу се да неке од ових ствари нисам написао, односно констатовао код Бжежинског. Синтагма Предузетничка Култура крије иза себе крволочност која умјесто очњака има слоновске кљове. А о људским правима и слободама да и не говорим. Недавно је Вашингтон Пост објавио Десет разлога зашто САД више нису земља слободних људи
·         Убијање америчких грађана
·         Бесконачно затварање
·         Произвољна правда
·         Претрес без налога
·         Тајни докази
·         Ратни злочини
·         Тајни судови
·         Заштита компанија и имунитет од судске ревизије
·         Стално праћење грађана
·         Ванредна изручења.
Бжежински је дио Америчке Самопропаганде. И од њега се није могло ни очекивати да изводи Вивисекцију Чомски, ни близу. Америчка моћ јесте настала на експанзији економије, тржишта, војске и рата. Али је настала и на пропагирању, паковању, Америке, Америчког Сна и Америчког Начина Живота. На паковању и испоруци. А да при томе нико није имао механизам да каже да то не одговара чињеницама. И данас се тај механизам усавршава. Двије највеће маркетиншке агенције, америчка и француска, уједињују се и тако стварају монопол са хиљадама клијената које ће пласирати по земаљском пропагандном плашту.
Еуромонитор је, пак, објавио да ће се 2020. Свијет промијенити. А то је сада. То, дакле, није пред крај вијека. Или у сљедећем. То је прије него што ће БиХ да мрдне на европском интеграцијском путу. Па и Србија. Можда ће само прије Словенија и Хрватска прогласити банкрот.
Тада ће највеће свјетске економије  бити
·         Кина
·         САД
·         Индија
·         Јапан
·         Русија.
По учешћу у свјетском Бидипију. Бжежински нема аргумената против тога. Осим што наводи предност Америке у дохотку по глави становника.
Кина, дакле, претиче Америку а Русија Њемачку.
За преглед бојишта у великој Бици Америка – Кина потребно је неколико томова. Али. Довољно је навести само неколико сегмената.
·         Шангајска организација коју чини Кина и Русија и придружени чланови који већ сада истичу захтјеве за сталним чланством. Као Индија, Пакистан, Иран. Главна снага Шангорга јесте у водећем двојцу који има равноправне односе и пред којим стоји потенцијал дугорочног повезивања, у војном, економском и идеолошком смислу. Када сам недавно био у Кини, одмах сам схватио да енглески језик није мио. Када сам рекао Гавариш па руски, цијели спрат робне куће се упишкио од среће.
Још ако се сталном чланству придружи Индија, која нема неке фреквенције са Америком, ствар ће отићи предалеко. Да не говорим о Ирану, чије чланство кочи Русија. Док је под међународним санкцијама.
·         БРИКС. Бразил, Русија, Кина, Индија и ЈАР. На самиту у Дурбану, почетком ове године, договорено је формирање Развојне Банке Брикс. То није развојна банка коју би Иванић продао лоповима типа Тандарић Мандарић већ пандан највећим империјалистичким, експанзионистичким и глобалистичким финансијским институцијама. Прије самита кинески предсједник је у Москви склопио низ споразума са Русијом.
·         Кинески продор у Африку. Кина одавно купује руднике по Африци. Руднике ријетких метала и руда. Она обезбјеђује своју будућу технолошку предност. Док се нобеловски економисти убише анализирајући како ће пад кинеског раста довести Кину пред проблеме.
Како Америка парира успону и распростирању Кине.
Онако како једино зна. Војном силом, милитаризацоијом, армадном територијализацијиом. Америка никад никоме није парирала економијом. Америка нема знања и способности за то. Она може да води само неравноправну борбу. У којој је само она равноправна. Америка никада није водила борбу против јачег и успјешнијег.
За кинески продор у Африку Америка се припремила тако што је основала, још 2007., АФРИКОМ. Војну команду.
Сада се против Кине бори тако што пребацује војну силу, структуру и морску убојитост на подручја својих сателита који окружују Кину и Јужно Кинеско Море, прије свега.
Америка тиме настоји да Кини наметне трку у наоружању што би требало да је исцрпљује на дуги рок. Као што је некад било са СССР. И да контролише морске путеве који Кину снабдијевају енергентима.
Гусарска филозофија против филозофије рада, склада и великих скокова.
То значи да ће ратови обиљежити скоро цијели овај вијек. Док се Америка не помири, као зауларени дивљи коњ, протруне и клекне.
Без обзира што ће свијет дотад имати великих мука и патњи, мнијем да ће му под Кином бити много угодније него данас под Америком.
Кина има људскост и припадност.
То је она предност коју је Бжежински заборавио.
Кинеско Друштво и Кинески Појединац толико су духовно, материјално и потенцијално различити од америчких пандана, да се уопште не треба бавити прогнозама.