петак, 29. јул 2016.

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ,
ПОТПУНИ КРАХ
ЕСДЕЕСА

Српска Демократска Странка нема кандидата за Градоначелника Бањалуке.
Ту катастрофалну чињеницу не може прекрити ни то што СНСД, први пут, нема кандидата у Бијељини или што га нема и у Приједору.
Али, и друге чињенице из мреже локалних кандидатура за начелнике и градоначелнике, говоре о великом помору у Есдеесовом рибњаку.
Болест некандидовања, први пут дијагностикована код Младена Босића, пренијела се и на цијели Есдеес.
Чак се и један Миланко Михајло Михајлица, који би, ускоро могао промијенити презиме у Медуњанин, како данас меди у сарајском Ослобођењу, одважио да кандидује, испред Сазапа, у Новом Граду.
У важнијим општинама, у њих 25, Есдеес има 10 кандидата под именом своје странке.
Остали су или туђи или утопљени под плашт неухватљивог, политички магловитог, дезоријентисаног и некоординатног Савеза За Промјене.
Та чињеница је значјнија кад се узме у обзир да је степен политичке недефинисаности Сазапа на републичкомм нивоу веома велики. На локалном нивоу може бити само много већи или је то потпуно вјештачки сојуз.
СНСД ту много боље стоји, без обзира што има случајева као што је Брод или Чајниче гдје коалициони партнери имају и своје кандидате, поред Есенесдеовог.
СНСД, од тих значајнијих општина, има своје кандидате у 25.
Од тих десет, у Лакташима, Теслићу и Калиновику, Есдеес нема или скоро нема никакве шансе да побиједи.
Када се одбије Добој, Прњавор, Соколац, Рогатица и Вишеград, гдје је Есдеес просто морао да има кандидата, остаје само Фоча гдје се Босићева Странка испрсила директно против СНСД.
Синдром Сазапа, сви против Есенесдеа, одавно је у силазној путањи.
Он је успио, раније у Билећи и на изборима прије четири године, када је СНСД поражен у Српцу, Градишци, Требињу...
Али, све те побједе Сазапа, биле су посљедица великих локалних грешака Есенесдеа.
Од тада, везивно ткиво Савеза За Промјене ослабило је а везивно ткиво, на локалном нивоу, Коалиције СНСДНСП, оснажило је.
Мада је у том локалном споразумијевању и коалирању, СНСД показао властите слабости, оне су неколико пута мање него унутрашње слабости Есдееса.
Од тих 10 значајнијих општина, гдје се директно сучељавају СНСД и СДС, СДС има шансу да побиједи само у 5. А СНСД у 4.
С тим што СНСД има шансу у још 18 гдје му на кутију излази Сазап.
Након локалних избора слиједе два процеса.
Један је даља бањалукизација Есдееса, по општинама. Други је пропадање Савеза За Промјене.
Први ће се завршити падом Босића а други лутањима Педепеа, гдје ће њихови нови млади прогресивци, ако се организују, тражити излаз, или према власти или ће покушати унутрашњу трансформацију странке, неће успјети, и довести је пред ДСС статус.
Есдеес ће скупо платити своје Потуричарство, своју лакомислену издајничку политику Пробосанства и прихватања улоге стожине у садијевању сијена Савеза За Промјене.
ПДП, и кад је плати, то је сразмјерно мало јер никада није ни имао неки национани ореол око главуше. Чак ни измаглицу.

То је за СНСД још један разлог да се Локални Избори анализирају до кости и хрскавице, да се Странка трансформише и реорганизује по вертикали и по хоризонтали. И, онда, мирно дочека 2018у.