уторак, 26. јул 2016.

ТРЕНДОВИ
ЕСЕНЕСДЕА
И ЕСДЕЕСА
ПРЕД ИЗБОРЕ 2016е

На прошлим Локалним изборима, 2012е, Есенесде је изгубио 20 општина. Али Есдеес, као главни страначки ривал, није добио толико.
Да је тако показује Есдеесова стагнација у броју гласова за општинске листе јер је 2008. и 2012е имао скоро исти број гласова за одборнике. Док је СНСД пао за 15.000 гласова, односно за, око, 100 одборника.
СДС је нарастао у броју начелника захваљујући слабостима и губитку СНСД-а и захваљујући својим придодатим сателитима, односно синдрому Против.
На општим изборима Есдеес није успио да се приближи Есенесдеу, у скупштинским гласовима. Јесте растао како је и Есенесде падао, али то није био тренд преокрета. Мада је разлика у корист Есенесдеа од 100.000 гласова 2010е, више него преполовљена 2014е.
И ту се може заокружити да је Есдеесу отишло оно што је било незадовољно у Есенесдеу. Не говорим о Члановима већ о Гласовима.
А ти су Гласови, скоро у цијелости и дошли од Есдееса.
Есдеес је, опет, наплатио слабости Есенесдеа који није умио сачувати придошле незадовољне гласове. Што је лакше него освојити нове, неопредијељене, први пут гласајуће и слично.
Ну. Најприје, попис Изброних јединица.

Изборна јединица 9
● Вишеград
● И. Мостар
● Невесиње
● Калиновик
● Гацко
● Фоча
● Ново Горажде
● Чајниче
● Рудо
● Берковићи
● Љубиње
● Билећа
● Требиње
Изборна једница 8
● Соколац
● Хан Пијесак
● И. Илиџа
● И. С. Град
● И. Н. Сарајево
● Трново
● Пале
● Рогатица
Изборна једница 7
● Осмаци
● Зворник
● Шековићи
● Власеница
● Братунац
● Сребреница
● Млићи
Изборна јединица 6
● Шамац
● Доњи Жабар
● Пелагићево
● Бијељина
● Лопаре
● Угљевик
● Брчко
Изборна јединица 5
● Добој
● Петрово
● Теслић
Изборна јединица 4
● Дервента
● Брод
● Вукосавље
● Модрича
Изборна јединица 3
● Петровац
● Бањалука
● Челинац
● И. Дрвар
● Рибник
● Мркоњић Град
● Језеро
● Кнежево
● Котор Варош
● Шипово
● Купрес
Изборна јединица 2
● Градишка
● Лакташи
● Србац
● Прњавор
Изборна јединица 1
● Крупа на УНи
● Нови Град
● Козарска Дубца
● Приједор
● Оштра Лука
● Костајница

СНСД сада има начелнике у 19 општина а СДС у 25.
Говорим о чистим страначким начелницима.
СНСД је један број битака за начелника дао коалиционим партнерима. Али, од тих општина, само у Петровцу има свог начелника. У Источном Дрвару га је изгубио током мандата.
Без обзира на све то и на бројчану предност од 6 чистих начелника, Есдеес је у подређеном положају и у слабијим шансама да учини било какав искорак у освајању начелничких пунктова.
Када се зна да је реално да СНСД врати Требиње и Теслић, од којих је Теслић чист Есдеесов, онда је јасно да СДС према 2018ој иде ослабљен и да не може преокренути бродолом који је доживио након 2014е као и поништити своје незнање и неумијеће да искористи слабости Есенесдеа из 2012е а свој велики, мада лажни, бројчани успјех у начелницима.
Изборна јединица 9
► СНСД: задржава Билећу и мора узети Требиње које је изгубио за тристачетиристо гласова, због страначке недисциплине и локалних грешака. СНСД понекад има обичај да омогући међеду да дође на власт.
► СДС: Не може нигдје ништа значајно учинити.
Изборна једница 8
► СНСД: Природно је да се задржи Источно Ново Сарајево.
► СДС: Нема гдје начинити искорак
Изборна јединица 7
► СНСД: Зворник и Милићи су недодирљиви за СДС.
► СДС: Нема искорака.
Изборна јединица 6
► СНСД: Ако СНСД задржи Шамац биће то пуна шака браде. Јер је то подручје поплава уништила и све је адресирано на власт. Без обзира што је огроман учинак у повратку живота и нормалног функционисања. То се види и у паду СНСД-а 2014е и потуном преокрету, са СДС-ом, за скупштинску листу у односу на 2010.
► СДС: Мићо Мићић није Есдеес.
Изборна јединица 5
► СНСД: Станари. Да једном и СНСД негдје уновчи, угласовчи, капиталне и велике инвестиције.
► СДС: Обреноглу није СДС. У Теслићу ће да изгуби.
Изборна јединица 4
► СНСД: Дервента, Модрича, Брод.
► СДС: Баби ни муданце.
Изборна јединица 3
► СНСД: Остаје без Рибника. Што је за шамарчину Мудром Руководству Странке, задња пошта Додик. Котор Варош је под упитником за СНСД јер га је СДС на појединачним изборима 2014 значајно надмашио а за посланичку листу су се нашли у једној тачки. Мркоњић је сигуран а Шипово би требало да се врати у Змајево Гнијездо. О Бањалуци не треба да се збори.
► СДС: Мућак.
Изборна јединица 2
► СНСД: Лакташи, упркос свему. Лакташи показују колики је СНСД умјетник за Готовину и Вересију. Када би вратио Србац и Градишку, било би природно и оптимистично. А ако не врати то неће значити да је СДС добио било шта.
► СДС: Прњавор.
Изборна јединица 1
► СНСД: Нови Град.
► СДС: Нула бодева.

Неуспјех СДС-а на Локалним изборима значи мрку капу његовим ћулафијама и феслијама из Савеза За Промјене. Они, као што су то искористили ДНС и СП, могу да се издижу само уз јак СДС.
Када се све зброји. Чак и сами изгледи СНСД-а доносе надмоћ над СДС-ом. Јер, СДС нема ни изгледа.
У таквој ситуацији, када су пата карте, када је најреалније да свако задржи своје позиције, уз Есенесдеове повратке неких пунктова, то је губитак за СДС.
У пројекцији Општих Избора то никако није добро за СДС и ПДП, као звијезде дојиље Савеза За Промјене.
То, аутоматски не значи да је добро за СНСД.
Есенесдеу након Локалних Избора предстоји темељна реорганизација, о којој сам говорио. Јер, одустајање од неких начелничких кандидатура је директно депресирање Страначке Организације. А она је у Општим Избрима значајнија него на Локалним. Такође, од неких начелничких побједа СНСД неће имати никакву корист за Страначку Организацију.
СНСД је, као Снага Српске, најодговорнији за успјех, по Републику Српску, Општих Избора 2018е.