среда, 25. фебруар 2015.

3597.
КОЛИКА ЈЕ
СПОСОБНОСТ
ДРЖАВЕ
ДА КОНТРОЛИШЕ
СВОЈЕ БУДАЛЕ

Лијепо сам упозорио у случају Суторина.
Да не би дошло до Сутосморине.
Али. Заједнички Органи организовали јавну расправу. У Државној Сали, СТЈ. У сали Државног Парламента.
Нешто као Кочићево суђење Јазавцу.
И онда, један од Државних Будалаша предлаже да Суторина буде Дистрикт.
Држава је измишљена као, досад једини и непревазиђени, облик узајманог, међусобног, владања Људи и Силе. Мало мање Људи над Силом а мало више Силе над Људима.
И то само у том облику, и у тој технологији, може да постоји.
Држава је добровољно организована од стране Људи, који могу бити једна нација или разнородни живаљ, да би их претворила у Поданике о чему ће они, и Држава, склопити уговор у облику Устава или неког другог политичког, спољног или сполног акта.
Уколико тај механизам Подаништва, окован Правом, Силом и Порезима, не функционише, нема ни Државе ни Људи.
Јасно је да је у Босни и Херцеговини на сцени спољна сполна технологија држања међународно признатог простора између Србије и Хрватске на складишној материјалној картици под именом Држава.
Али и да њени поданици не постоје. Да нису захтијевали њено формирање и да нису с њом, у крајњем случају, као код праве државе, са собом, потписали никакав уговор. Устав.
Они изабрани и именовани јавносници, послужиоци и функционаши, који обављају послове у Заједничким Органима, пошто државни не постоје, треба да схвате да је њихов максимум Хладна Коегзистенција. Да буду и дјелују једни поред других. Рјешавајући питања из јасне и строге надлежности Дејтонског Устава.
При томе би било пожељно да то буде и Хладнокрва Коегзистенција. Јер у земљи у којој је најплодније земљиште не оно прве класе већ класе Мржња, треба се суздржавати од сваког облика држависања. Јер оно у својој суштини, и у најбезазленијим и најдобронамјернијем облику, значи Силу над неким.
Свако понашање изван тог оквира Хладне Коегзистенције, мора се оцијенити неполитичким, нецивилизованим, националистичким, унитаристичким, сепаратистичким. Без обзира шта је старије, кокош или јаје.
А у свакодневним релацијама, то је понашање Будалаша.
Свака Држава има одређену количину Будалаша за унутрашњу употребу. А један мањи дио и за спољну.
Насеобине, као што је БиХ, пуне су Будалаша.
Њихова особина, особина тих Насеобина, пак, и у томе је што су оне и генератори Будалаша.

Оне их производе и остављају путем, за собом, да се никад не би знале вратити у нормалне оквире. Да их, на крају, Будалаши изједу као црвица.