уторак, 24. фебруар 2015.

3594.
КАКО ЈЕ
ПАО ГРА
У САВЈЕТУ
МИНИСТАРА

Ако бих желио да будем крволочан, што ми не приличи, рекао бих да је Есдеа, Бакир Син, прошао најбоље у бацању граха трешње и кућичара, за формирање Савјета Министара.
Они имају пет министарстава и Предсједавајућег.
А Хадезе сам.
Ако бих желио да говорим као интересник, онда бих рекао да су Есда и Сазап попола. Есдеа је Гра Кућичар а Сазап је Гра Трешњо. Они се пењу уз притку Есдеа.
Цивилни послови и Избјеглице, носе много пара и утицаја. Нарочито је лепеза широка код цивилних послова. Спољна трговина и безбједност, што је Сазапово, носе нешто мање пара а више утицаја. Спољни послови, Министарство, само су истурено одјељење Предсједништва а то значи да је то Иванићево. А и тако ту нема пара.
Када се та два сегмента уједине, то је значајан добитак. Јер и Предсједништво је Два напрема један, у корист Есдеа и Бакира.
Хадезе је добио Одбрану, Правду и Финансије.
Цијела расподјела треба да се држи под упитником док не избије Влада Федерације.
Ипак. Хадезе има једино неку корист и моћ од Министасртва Финансија. Мада се и Одбрана може искористити. Али, војну индустрију није на хрватским подручјима.
Ако ћу гледати по Реформама, Хадезе је потпуно небитан. У њиховим ресорима се нема шта реформисати. Све је већ узето и отето.
Поља Централизације су у рукама Есдеа и у рукама њихових вјерних слуга из Српског Санџака.
То што Суљагић баца бомбе како је све мања разлика између Режима у Републици Српској и Савеза За Промјене, то мачкуореп.
Плантаже Унитаризма су у Цивилним пословима и избјеглицама као и у Безбједности и Спољној Трговини. На те сегменте могу, заједно, да атакују и Странци и Сарајци. Подводећи све под интеграцијске кораке.
Да ли је то позадина Могеринијеве журбе и најава мартовског помака у статусу кандидата, видјећемо. Ако буде још нешто конкретније, гарнирано захтјевима и роковима из Брисела, ствар је јасна.
Моје мишљење је да Брисел не жели никакав успјех БиХ на путу приступа. Већ само двије ствари. Већу унитаризацију као предуслов држања БиХ, и Републке Српске, под контролом. Друго. Што бржи и што видљивији одмак од Русије. Док је на сцени Криза Украјина. Неки кораци у приступном статусу БиХ ту могу да помогну.
Стога ће Хадезе бити остављен, углавном, сам, маргинализован. То Човић и осјећа па форсира свој дио учешћа у Федерацији и ставове Хаенеса о преуређењу исте и враћању на статус 2.000. године. Као и Федерализацију БиХ.
Главни дио Бакирових, Сарајских и Есдеа послова треба да изврши Конзорцијум СДА – СЗП.
Тако ћемо сазнати која гуја је излегла Изјаву.