понедељак, 29. децембар 2014.

3466.
КАКО
ПОВЕЗАТИ
ПАПКЕ
И НОВИНАРЕ

Ствар је постала озбиљна. Једна Држава, Федерација, дозволила је Полицији сусједне Државе, Српске, додуше братско-дејтонске, да врши претрес у тамошњој медијској кући. Добро, кућици.
Тај портал Klix.ba, иначе монструозносрпски, први је објавио тонски запис о папцима.
С тим у вези, дигла се новинарска, медијска и полуполитичка заједница. Многи појединац је пао на блатобран одлучан да босих прса и голих табана брани Слободе Новинара и Слободе Медија.
Не дирајући у права медија и онога што се у њима зове новинарство, а мнијући да своје слободе и права морају сами да оформе и за њих да се изборе, што никако није краткотрајан процес, не улазећи у то да ли је Запис о Папцима цјеловит или је монтиран, а надајући се да је свима, од папака до новинарака, циљ боље демократско и процедурално друштво, било би добро да се неке чињенице узму у обзир.
·         Неовлаштено и недопуштено снимање, и објављивање, тонских записа, кажњиво је. То се односи на једну ријеч, двије ријечи снимљене без прекида или двије спојене ријечи снимљене на различитим мјестима или у различито вријеме. И све остале варијанте и комбинације.
·         Тонски запис, његово прибављање и објављивање, као и потоње преузимање, нема никакве везе са Новинарством. И није Новинарство.
·         Случај Снимак Папак спада у сферу политичке манипулације и режиран је тако да се најприје објави у иностраном медију надајући се да се неће моћи издејствовати судска процедура која се данас одиграла. И надајући се да ће, ако се то и деси, дотле рачунарџије успјети да избришу трагове.
·         Случај Снимак Папак имао је за циљ не да докаже куповину посланика, поткивање папака или компромитовање премијерке, већ је имао за циљ да омогући други мозаик власти у Републици Српској. Дакле, да поништи резултате и мозаик избора. То се не мора декларисати државним ударом али се мора означити као Антиизборни Политички Удар.
·         Без обзира да ли је снимак цјеловит или монтиран, у цијели случај добро је упетљана једна страна обавјештајна служба. Не треба полиција да упада у мој лаптоп. То се види из авиона.
Зашто онда Новинари, који се лажно представљају као они који су објелоданили Снимак, и други Новинари, укључив Рудићку, не истраже како је настао, ко је снимио, ко је, ако је, монтирао, изнио из Бањалуке и Републике Српске, или ко га је снимио на екстериторијалан начин, ко га је доставио Кликсашима. И зашто не објаве која тајна служба стоји иза свега.

·         Слободу Пара, мада она иде рукуподруку са Слободом Медија, овом приликом не бих помињао.