субота, 26. април 2014.

2844.
ЗАШТО
СЕ ИВАНИЋ
ПРЕПАО ПАВИЋА

Павић је потписао споразум о размјени иновација, технолошкој сарадњи и заједничком наступу на тржишту јабука са СНС и Шукалом. Та странка и тај Шукало имају главопомазаније Вучића.
Ипак. И ДНС и СНС нису нека засебна политичка громада. Али неартикулисани Педепе је реаговао као да јесу.
Њихово саопштење за ванредне ситуације примјер је политичке панике, политичке дебусолизације и апсолутног аутизма у погледу детектовања, схватања и разликовања предизборних мозаичких процеса.
Педепе, странка састављена од једног Бореновића, једног Иванића и пола Ђерића, забранила је Деенесу да се декларише као странка центра или да се представи као Трећи Блок.
Они  су, веле, дио Режима.
Избори су често и тест способности политичких странака и актера у препознавању трендова.
Аматерске странке мисле да могу, с помоћу крупне лове или с помоћу екстерналија, или с помоћу тајних споразума, да промијене трендове.
То је глув посао. Много је исплативије до краја разумјети трендове.
У овом случају Деенес се показао разумитељем а Педепе дилетантом. Нервоза коју показује ПДИЧ, Партија Два Ипо Чојека, није само знак неразумијевања трендова већ је и знак да се више нема кога превеслати, кога искористити и кога исфолирати. Како је то научио да ради Педепе ПДИЧ.
Да ли је Педепе дигао узбуну због објаве Марка Павића да ће ових дана причати са Есдеесом и са Есенесдеом. Или због тога што мисли да Вучић на мала врата подржава Додика и Режим.
И теоретски и практично, Педепе ће из ове изборне офанзиве изаћи као расходавана рага за клаоницу. Стога је нелогично да овако нервозно реагује. Али то је непобитан знак да они не схватају трендове.
Назначићу само неке.
·         Омча је на врату малим странкама. Стога се сви панично удружују.
·         Савез За Промјене неће бити Савез За Равноправност.
·         Тражи се Добровољни Давалац Косова.
·         Заокружење пројекта рушења Додика и Есенесдеа
·         Стерилизација односа Српске и Србије. Знаковаљано је да Вучић и Николић различито, ових дана, зборе о Босни и Херцеговини и Српској. А биће знаковидно и понашање Створитеља Српске, новог министра вањских дела Србије.
·         Преслагује се политичка артикулација Бошњака
·         Одсудна се Битка На Неретви води, у Хрватском Корпусу.
Неки од ових трендова немају везе са Српском. Али могу да помогну и да одмогну.
Павић, пак. Веома вјешт корисник. Његово гесло је Политика Као Пракса.
Неко ће гледати на све као на заузимање централне позиције и одвајање од Есенесдеа као тактику која омогућује слободу приклањања постизборно јачем. Неко ће рећи да је то стварање услова за Деенесово појединачно кандидовање у улози зеца на атлетском митингу у Цириху. Само што треба упозорити да није истражено чије би гласове покупио деенесов кандидат за неку од појединачних функција.
За мене је веома битно то што се нико осим Есенесдеа, не изјашњава о темељним питањима положаја Републике Српске. Шути Босић, шути Чавић, шути Иванић, осим мало о пребивалишту, шути Ђокић, шути Павић.
Док турци хвале Есдеес који је свјетионик Промјена. Носилац Пакта Пробосанских Промјена.

Ну. Није битно шта је за мене битно. Битно је да ли је то битно за бираче.