недеља, 20. април 2014.

2832.
ШАРМАХ,
ЛАТО,
ГЕРЕТ БЕЈЛ.
САД И НИКАД
ВИШЕ

Ну. Да и ја проговорим о голу Герета Бејла протв Барселоне.
Сви медији, стручњаци новинарци и јутјубци, одушевљени су побједоносним голом Бејла против Барселоне.
Гол се објашњава чудом брзине и контроле лопте. Успоређује се са оним историјским головима, Марадониним, Ван Бастеновим, Дејиним...
Те, колико је мало Болт бржи од Бејл. Усеин Бејл. И тако униз.
Мислим да се претјерује у погледу Бејла уопште. Он је типичан енгленизирани фудбалски произвиод. Један Човјек, Једна Нога. Друго. Брзи играчи кратко трају. Ако немају развијене и друге потенцијале. Брзина је једно од помоћних средстава у игри. Као и лакат. Не ноже да се игра на брзину. То би већ неко открио, отишао у атлетски клуб, купио све спринтере на сто метара, нашао доброг голмана, и бог те веселио. ЈестК.
Треће, и за Бејла, као и за сваког играча, постоји ниво клуба који је оптималан за њега. Мислим да Реал надилази Бејла. Као што Роналдо надилази Реал. У неком другом клубу би давао боље партије, можда мање голова али би напредовао кроз суштину дудбалске игре. У Реалу Роналдо циркусари. Као што Реал надилази и Модрића. И оног глупог Пепеа Спасића.
Вратићу се голу Бејла.
Тај гол није никакво надиграчко чудо већ случајан сплет околности и чињенице да је Бартра млад, да га нико није упозорио како се поставља код брзих играча и да Барселона нема одбрану а има глупог резервног голмана.
Изузетно брзи играчи не чувају се за рукав. Не стоји се близу њих. Чекају се на дистанци па ако крене у трк, ти га сијечеш дијагоналом. Идеш право на лопту а не на њега. Бартра је погријешио и онда је изгубио могућност дијагонале па је ишао да изгура Бејла чиме је смањивао своју брзину а захуктавао Бејла. Зато је Бејл много дужу путању прошао прије него Бартра своју.
Никакву изузетну контролу лопте Бејл није имао. Само је једанпут ушао удесно да спријечи Бартру да стигне до лопте што овај није ни могао.
Голман Барсе је требао знати да Бејл није Меси, нема истанчан осјећај за лопту и не зна њежно лобовати истрчалог голмана. Стога му је требао кренуту у лопту у тренутку кад је била најудаљенија од копачке (у простору шеснаестерца), по систему балвана а не као вјетрењача што је оставило продстор кроз ноге. Да се бацио попријеко, на вријеме, као балван, Бејл никад не би дао гол. Он је лопту ћушнуо шпицом. То је техника која једина преостаје послије трка од шездесет метара.
Неки од тренера Барсе требао је голмана упозорити на ово. То је правило кад излазиш у лопту свим брзим играчима. Као што су Барту требали упозорити на позицију према брзом играчу.

Бејл у игри Реала нема много прилика да игра овакве утакмице нити ће их имати. Нарочито за овакве тркове. Реал је играо на контре знајући да му је то предност коју Барселона не може поништити. Анћелоти је стари тактички лисац. Тата није дорастао европским достигнућима. Зато је Барса изгубила. А не зато што је Меси у курцу.