недеља, 19. јануар 2014.

ЗАШТО
ЧОВИЋ
НЕ СМИЈЕ
ДА ПОПУСТИ

Кренула је, дакле, Есдепеова пропаганда из Сарајева, против Човића и Хадезеа.
Лагумџија узвикује да он и они неће дозволити нове подјеле БиХ. Иако се о БиХ не ради, већ о Федерацији. Иако је он својом Комшићијадом више подијелио БиХ него сви други. Иако је он једини кривац за сав тај процес јер би Сејдић Финци био релативно лако ријешен да није Сарајевског Процеса уништења хрватске политичке артикулације.
Саша Магазиновић је одмах, у телевизијском интервјуу, констатовао да сада између БиХ и ЕУ стоји Хадезе. Иако је између ЕУ и БиХ неколико свјетлосних вијекова. Иако ЕУ и нема намјеру прихватити БиХ јер од ње не може ништа добити, нарочито у натотериторијалном смислу.
Упадљиво је како Есдепе себе сврстава у блок напредних странака, заједно са Есдеа и Есбебе, мало мази Рагужа а сву кривицу сваљује на Човића.
Упадљиво је и то како Есдеа и Есбебе не говоре на тај начин о Хадезеу. Не могу именовати правог кривца за највеће послијератно политичко страшило у БиХ, Избор Комшића, а не могу ни одбијати Хадезе од себе, адресирањем апсолутне кривице њему. Требаће им послије избора.
Чак је и Босић црно оквалификовао Хадезе рекавши да је Човић одиграо партију покера. То је, ипак, много блаже него квалификација о уцјенама коју пласира Есдепе.
Ако Човић и Хадезе сада попусте, никада се више неће попети на зелену грану. Наставиће се случај Комшић, кандидовањем погодног Хрвата, можда чак и онога којег Магазиновић хвали, што Сарајеву неће много значити на нивоу Предсједништва али ће Есдепеу омогућити да влада Федерацијом с помоћу хаоса као и сада.
Занимљиво је како Есдеа и Есдебе не смију да се одвоје од Есдепеа јер би их Лагумџија прогласио издајницима и подјелашима. И тако изборно профитирао. Те двије странке се морају окарактерисати као Лагумџијини саучесници.

Невјероватно је како је та шибицарска политика есдепеа довела у потчињени положај све актере у Федерацији, па и оне сарајевске, на ниову БиХ.