уторак, 22. октобар 2013.

2409.
ЈОВАНКА БРОЗ
ЈЕ ГЕНЕТСКА ШИФРА
БУЛКАНСКИХ
КОЛЕКТИВИТЕТА
 

Случај и смрт Јованке Броз занимљив је само југоносталгичарима и онима који још увијек живе у крвопијанству пропасти југославије.
Велики дио популације, сви испод тридесет година, немају појма о чему се ради нити их занима.
Ну. Случај и смрт Јованке Броз први је нумерисани отисак графичког листа под умјетничким називом Случај и смрт СФРЈ.
Какав смо однос показали према Јованки, од смрти Друга Тита на овамо, такав смо исти однос показали и према Југославији. Која нас је све отхранила, одсисала и извела на пут. И појединце. И нације. И од које су настале Државе.
То је однос сировог меса под седлом, однос усирене крви у корицама рђаве сабље, однос отвореног прелома кичме и костију, однос бјеснила спрам цивилизације, однос индивидуалног и колективног јапајаштва, однос трулежи која се по стоти пут пресвлачи новим комадом напудерисане и депилиране краткотрајне коже, однос гадљивости према властитој рукотворини, однос мазохисте према сопственим из рамена истргнутим рукама.
Зато је Југославија и прошла тако нецивилизовано и дивљачки.
Коликогод сви желе да проблем залијепе Југославији, проблем је у њеним бившим народима. И народностима, и народностима.
Сви на Булкану, и задњи појединац, мисли да живот почиње са мном. И завршава се са мном. Зато свако ко испадне из пичке, одмах руши све што су они прије њега створили. И држи шапу над оним што створи, док не цркне.
Па опет испочетка.
Случај и смрт Јованке Броз на срамоту је свих, од крајњег сјеверног јанеза до задњег јужног кирчета.
И још су јој, мртвој, увалили јадног Расима. Штогод нико неће, дају њему. Он је као Универзални Остали. А и Јованка је Остала. Остала иза Тита и Југе. И, дабоме, није низашта и никоме.
Нисам разумио да је Јованка требала да буде Златна Удовица Тита којег нема и Југославије коју смо угушили у крви, блату и говнима, нашим, не југословенским, нити сам разумио да је Јованка то тражила.
Разумио сам да је потребно поштовање појединца, трагова у властитој прошлости и неукаљан путоказ сутрашњице.