недеља, 20. октобар 2013.

2405.
БИЈЕГ ОД
ФИЛЏАН ДРЖАВЕ.
ДА НЕ БУДЕ
НАПРСТАК.
 

Баук Филџана кружи изнад Босне. И мезара Алије Изетбеговића.
Бошњачки политичари, у недостатку било каквог националног политичког програма који није, под а) Ислам, Ислам, Ислам, под б) Ко јебе Хрвате, под ц) Укинути Републику Српску, напаћеној Сиротињи Раји потурају разне лаже и лизала.
Било би занимљиво сачинити попис, ко ће их поново читати, СТЈ, свих лажних теза које су лансиране у протеклих четврт муслиманског вијека у БиХ.
Била би то феноменална Историје Политичких Илузија.
Једна од политичких лизалица која се најдуље држи у оптицају, свакако је Бошњаци не пристају на филџан државу.
Јучер  је ту димњушу испалио Фахро Есбебе. Каже. Трагамо за рјешењем СФ, али нећемо пристати на ФД.
Занимљив је тај раскорак између, не само код муслимана, Бошњака, њиховог политичког артикуларијума и стања у коме држе, или у коме се налази живаљ.
Муслиманско становништво, стицајем историјских околности, слично, другим балканским народима, деценијама је дресирано на минималистички апетит, осуђено на голи егзистенцијализам. Што је довело до разуђене ситношићарџијске филозофије живота. У коју убрајам и примање вјере. И што је тај праг нижи, политичке пароле су илузорније. Да живимо сами, као у Алијиној декларацији. Имамо право на националну државу. Церић. Стопосто БиХ. Силајџић. Нећемо Филџан Државу.
Бошњачки Политички Круг, барем у паузама поскочица за репрезентацију, као Лажгумџија, Ко не скаче, мрзи БиХ, ја будале мила моја мајко, требао би озбиљније да анализира ствари.
Држава је један од могућих инструмената финализације нације. Тај процес је некада ишао другим редослиједом. Прво нација, па онда држава. Данас нема услова за то. Било каква држава, дакле, може помоћи Бошњацима за ријеше национално питање и заокруже тај никад завршен процес формирања нације од вјерника.
Јер. Нација се не може постати ниподаштавањем и покоравањем других, нација. Нарочито не Срба. Нарочито не унитаризацијом која је апсолутно антидвадесетпрвовјековни процес.
Држава, и филџан, даје субјективитет. Даје могућност учешћа.
У овом стању Босне и Херцеговине, у стању Илузије Бошњаштва које је угнијжђено у Босанство, а све то, скупа, у Нашу, и само нашу, Босну и Херцеговину, Бошњаци ће изгубити било какав субјективитет, легитимитет и просперитет.
Држава је Држава. Била Филџан, Чокањ или Напрстак.