среда, 2. октобар 2013.

2370.
БРИСЕЛ
ЗА ПАЧИЋЕ
МАЛЕ
 

Ако је Филе доиста, на игрању прстена у Бриселу, прекинуо арогантне просерице Златка Лагумџије, има ћевапе од мене. Ал бањалучке, Мујине. А не оне смрдљиве унитаристичке, са Башчаршије.
Ну. Узевши у обзир велико преговарачко искуство босанскохерцеговачког поднебља, досадашње бројне успјехе, лажи и преваре, дабогда, ћери, да се Брисел не зове Лисабон.
Јер. Преговарачке позиције су задржане онакве какве су биле и прије Брисела. Република Српска је већ раније бетонирала директан избор Једног из Српске. Хрвати су остали при захтјеву да се уведу у равноправност, барем у том сегменту. Есдеа је увидјела да је ово прилика да се потпуно преузме палица од јаловог Есдепеа па макар морали признати да је у питању подјела Федерације али само један дан у току четири године. Есдепе, читај Лагумџија, исказује декомпасирану неурозу коју искусни стручњаци за изборе и политичке чаршијске ћилиме, преводе са Шта ћу ја бити послије 2014.
Кад нису хтјели одмах прихватити приједлог Републике Српске. И мој приједлог да за Члана Предсједништа из Федерације штампају зелене и плаве листиће. Па Плаве узимају Хрвати, гдјегоддасу, и гласају за Свог Члана. Зелене узимају Бошњаци. Код пребројавања Плави дају Хрватског Члана, Зелени Бошњачког Члана. Достава листића према броју Хтвата и Бошњака на бирачком списку на сваком бирачком мјесту. И Бог те веселио.
Да ли ће кроз Десет Дана који су потресли Лагумџију, нешто да се догоди, довољно деструктивно, тешко је рећи.
Али, ћери, нисам оптимист.
Јер. И Бриселу је стало до свега као и нама овдје. Кажу ускратиће 17 милиона еура из неких фондова.
Мој Бриселе, и опет Бриселе, шутнули смо ми, небројено пута током историје, ногом у дупе много веће паре и много значајније интеграције, за многе мање ствари од Члана П.
Немате ви појма с ким имате посла.
Да сте рекли 17 милијарди па и Божепомози.