среда, 15. мај 2013.

2108.
I KOSOVO
I TURSKA
 

Ima Srbija tih politika.
Jasno je da treća izmjena u štafeti Srbije trči najbrže. Đinđić. Tadić. NiDaVu. Na kružnoj stazi Brisel, Stambol, Sever Kosova. Da li će Sporazum sa Rusijom umeti da ublaži ono što je ubrzao Sever. Jasno da neće. Jer Srbija nastavlja mnogo agresiviniju sarajizaciju svoje politike nego što je to radio Tadić. I mnogo veću deseverizaciju u koju Tadić nije bio ni krenuo. Prvi put se pojavila i politika bosnizacije Srba Republike Srpske. Nikolićevo izvinjenje nisam prihvatio. A istim intenzitetom Srbija igra Gluvo Tursko sa Sarajevom i Ankarom. To što je ovaj put Nebojša Radmanović na čelu Predsjedništva, ne pripitomljuje stvar.
Jasno je da je nalogodavac za svaku izmjenu isti. I sufler i rekviziter.
Nikakav Briselski Datum ne može da bude protivteža, mrkva i nagrada za te nove politike i intenziviranje starih. Čak ni sama direktna i ubrzana eurointegracija. Koja nije izgledna. Da se radi o opsjeni, jasno je iz izjava turskih zvaničnika koji Ankarski Trojni Samit objašnjavaju potrebom euroatlantskih integracija. Turska, kao, zna kako se to radi. Naročito eurointegracije.
Srbija je nečim neodbacivim zarobljena u taj turski zagrljaj. O čemu se radi, zna, vjerovatno, samo Tadić koji je i započeo to Gluvo Tursko.
I znaju Brisel i Vašington bez kojih to ne bi ni počelo.
Nepobitno je da je to znak da se Brisel riješio Srbije. I da je pitanje Kosova, takođe, riješeno.
Nepobitno je da će se pokušati sve, i od strane Beograda, da najdeblji kraj iz svega izvuče, ne Sever Kosova, nego Republika Srpska.
Manje, više, Sankcije Na Drini nikad nisu ni prestajale.
Kada se uzmu u obzir frustracije Pojedinog Ambasadora i Inckova ocjena u UN da je Dodik prijetnja teritorijalnom integritetu njegove omiljene BiH, živi smo zazidani.
Paradoksalno. Ta situacija će samo ojačati Republiku Srpsku. A ne Sarajevo, kao što mnogi očekuju. Sarajevo je, iako to malo ko u toj Skotlini shvata, samo sredstvo slabljenja Srbije. Njenog kolijenčenja, jalovljenja i pripinjanja.  Sarajevo će i iz ove igre izaći kao Priglupi Provincijalni Pajac što je uvijek i bilo. Otkako je počela Jugoslovenska Tragedija.