недеља, 12. мај 2013.

2104.
BOSNA JE
OVCA JALOVICA
 

Kadgod sarajevski političari ne znaju šta da kažu na činjenicu da Republika Srpska ima svoje dejtonske nadležnosti, ili čak na samo njeno postojanje, oni se dočepaju Države. Države Bosne. A Država Bosna je realitet kao i soliter od toalet papira.
Tako je i Saša Magazinović komentarisao nadležnosti Republike Srpske u JMBG koje će se početi da primjenjuju od sutra. Građančad Srpske koja će se rađati od sada, a i ona koja su rođena dok je Bosna bila jalova, dobiće svoje jedinstvene brojeve. Esdepeov Magazinović je rekao da nadležnosti nad brojevima ima Država i da će Državni Sud poništiti ovdašnjoj djeci te nelegalne brojeve.
Magazinović vjerovatno misli da je normalno da Država ima nadležnosti nad brojevima jer su arapski.
Jasno je da pripadnici i patenici Sarajesvkog Političkog Kruga tako razmišljaju. Još su se neki genijalci javili po tom potanju. Jer, oni su odavno u nekoj vrsti Obrnute Realnosti. Oni, svi listom, počevši od Babe Alje, prave državu straga, skraja, naopako.
Njima nije jasno da Republika Srpska ima ustavne nadležnosti nad državljanstvom. A to je prije nego nadležnosti nad arapskim brojevima.
Mada razumijem da je u njihovim državnim glavama i raspored časova stvar Države.
Uredba Vlade Republike Srpske, mada bih više volio da je to zakon izglasan u Narodnoj skupštini, može se pokazati kao istorijska. Ovo je korak koji je veoma važan u opredmećenju dejtonskih nadležnosti. Istina, taj korak je mogao biti napravljen i prilikom uvođenja pedevea. Sada bi sve bilo drugačije. Izgubili smo dobru deceniju.
Sarajevo, niti bilo ko, nema argumente za prijetnju Državom. Radi se o očiglednim ustavnim nadležnostima pa je stoga i reakcija na nivou magaze. Magazinović jedini argument traži u Međunarodnoj zajednici pozivajući je da reaguje. A ta formula je već odavno propala.
JMBG je dobar test. Republika Srpska treba od sada u bilo kom slučaju da razmišlja ustavno.
A Sarajevo neka razmišlja državno.