недеља, 13. јануар 2013.

1922.
A ZA ŠTA ONDA
SLUŽI GRAD DOBOJ


I krivi gradonačelnik. Da zapošljava firizerke i šminkerke prije izbora pa da ih onda, kad pobijedi, otpušta. I odbornici, čemu služe. I pozicija i opozicija. Da li je to uspješna lokalna vlast Esdeesa, velike opozicije u Republici Srpskoj.
Kad Bolnica u Doboju, usred Svetog Srpskog Januara, ostane bez grijanja.
Čemu služi Fond zdravstvenog osiguranja i njihov upravni odbor. Čemu služi Ministarstvo i njegov upravni odbor. Vlada.
A čemu služe i direktor Bolnice i uprava.
Pa Predsjednika Republike pitaju za mazut u Doboju.
Dobojski lopovi su mogli obezbijediti grijanje i rad toplane tokom cijelog rata. Jer je od toga neko imao koristi. Ali nisu ništa učinili da se optuže i osude oni koji su iz Matuzića bombardovali Doboj, i direktno gađali osmoljetku, u kome su civili ginuli i ranjavani ispred svojih kuća. Jer su sa lopovima iz Matuzića imali neku korist.
Sad Poštena Vlast, koju ponovo predvodi Prestolonasljednik Obren, ne može ništa da učini za grijanje Bolnice.
Koliko se razumijem u geografiju, to nije bolnica u kojoj će se, nedaj biže, liječiti Predsjednik Republike, ni predsjednik vlade, ni ministar, ni oni iz Fonda.
Treba promijeniti te zakone i procedure. I Obrenu i drugima, sa naglaskom na odbornike, malo mudanca dati u torziju. Nije logično da čovjek pobjeđuje u Doboju ni na kakvim zaslugama. Ali nije logično ni da u tom Doboju neko vlada a da se neko drugi propituje za mazut.
Da li su prava i obaveze opštine Doboj samo da uzima kredite a da ne može da prokopa par stotina metara i položi cijevi za grijanje Bolnice. Zar je to tako mali IMT.
A da ne govorim o tome da ne može ništa da uradi za novu bolnicu.
Umjesto da se načelnicima povećavaju zakonska ovlaštenja, potrebno je detaljno razmotriti mjesto i odgovornost opštinske skupštine, oni vole da se zovu Parlament, STJ, i načelnika u obezbjeđivanju normalnog života i to ugraditi u zakon. Pa da nadležno ministarstvo može da raspusti taj Parlamentčić, Načelnika stavi u kućni pritvor i preuzme odgovornost za onu sirotinju koja zadnjim snagama drhti u bolničkom krevetu od Obrenove Zime.
A oni iz Esdeesa neka pričaju o decentralizaciji Republike Srpske .