четвртак, 26. мај 2011.

JOŠ ĆE ODZVANJATI
JASENOVAČKA
JEKA LELEKA
Totalitarizam Srebrenice je neumoljiv. Kogod pomene Srebrenicu u bilo kom kontesktu, od Srba, a da prethodno ne kaže: Mi, Srbi, koji smo najveći zločinci, genocidatori i istrebljivači na svijetu... osuđen je na javni linč. Oni koji na ovaj način sakate svoj narod, muslimanski, Ovdje, a od njihove Bosne i naše Bosne i Hercegovine, stvaraju Jamu Kosturašu u koju svakodnevno slažu žive ljude i njihove svijesti, njihov otpor kolektivnoj krivici, fašizaciji, podivljačenju i najcrnjem mirnodopskom getoiziranju i holokaustaštvu, od zla čine mrežu za lov na ljude Srbe.
Milorad Dodik je na naučnom skupu o Jasenovcu, u Banjaluci, a jedna od milion tuga Jasenovca je i to što je jedini njegov brižnik mrtvih duša ostala Republika Srpska, oni koji Nikada, ali Nikada, neće priznati Kosovo i oni koji u Jasenovac moraju samo jednom godišnje da odu radi slikanja, nemaju interesa za srpske i pravoslavne masovne pomore iz Drugog svjetskog rata, rekao je da je strah od Jasenovca doveo do mnogih događanja u bosanskohercegovačkom građanskom ratu, pa i do Srebrenice.
Ustali su razni dežurni skretničari u napad na Dodika. Usrani Slavo Kukić, kukumajkoprofesor nečega odnekle, inače zlajoljubac i sarajjaslar, veli da se u Jasenovcu jest dogodio zločin...
Zločin. Onda su Mladićevi u Srebrenici samo udarali klepke.
Ne mislim da branim Dodika, već će on njih poslati u 3LPM.
Ali je jedna od sljedstvenih niti događaja u građanskom ratu jednog dijela hrišćana i cijelog dijela muslimana protiv pravoslavaca, svakako i taj strah od Jasenovca. Podsjećam samo da su Srbi odvođeni i istrebljivani u tom logoru, kojim bi se podičio i Treći Rajh, bez ikakvog razloga osim gole fašističke i nacističke potrebe da se istrijebe oni čije tlo treba za ustaške arijevce kao njihov životni prostor.
Poznato je šta mislim o Slobodanu Miloševiću i Radovanu Karadžiću, o njihovoj krivici pred srpskim narodom, i o njihovim hordama šumnjaka, srbljaka i amatera politike a krvoloka istorije. Ali, da nije bilo njih, cijela BiH bi bila pretvorena u Jasenovac. Da nisu osnivane te SAO i da nije osnovana Republika Srpska. Da nije bilo Vojske Republike Srpske. Kako se ponašala upišana JNA i kakve su se kame oštrile ovdje, ne bi se ni za srpske grobove znalo.
A Srebrenica. Jeste, svakako je posljedica i Jasenovca. Dabome, ne direktna. Ali, da li neko misli da može konstantno uništavati jedan narod, satanisati ga, proganjati, suditi, javno fašizirati, samo zato što se u njemu pojavio neki Slobodan i neki Radovan. Koliko znam, u predvečerje Drugog svjetskog rata nije bilo nikakvog Slobodana Miloševića i Paljanskog Krvoloka. Pa Jasenovac.
Teška srca kažem. Bolje da se pojavilo još čitava divizija tih Slobodana i Radovana, nego da su opet Srbe vodili u Jasenovac. Ovaj put bi to bilo definitivno.
Svaki akt prema nekom narodu ostaje zapisan u kolektivnoj svijesti. Znaju to i oni koji od Srebrenice prave nacionalnu armaturu i uveličavaju je do beskonačnosti. Znaju i da je za Srebrenicu kriv Alija. On je žrtvovao mir. Šta je mislio, i oni koji su pošli za njim, da će se u šumama i gorama brati kaćun i ljubičice.
Tako je u srpskoj kolektivnoj svijesti ostao Jasenovac, ničim neskrivljen. Tito, kome je danas, kobiva, rođendan, i koji je doista imao poštene radničke, kumrovečke, komunističke namjere za sve narode ovog prostora, koji će se poslije pokazati kao izvraćeni kolektiviteti nezaslužni onog što im je on stvorio, pokušavao je i Jasenovac, ali i druga zlogrotla, pritajiti, prikriti, ublažiti, ne bi li mi postali ljudi. On je umro a mi nismo nastavili terapiju. Mislim da je bolje bilo da se za svaku godišnjicu Jasenovca javno strijeljao jedan ustaša, dok ih ima živih. Bilo bi to pročišćenje i za Srbe i za Hrvate.
Ovako, danas samo kukuca Kukić. Bio je zločin!
Posljedica Jasenovca je, svakako, narodna pjesma Nikad više zajedno. Nisakim. Odaberi put. Meni ne staj na put. Podijeli sve što se može podijeliti. Kad ćaća rikne, stariji sin dovikuje mlađem u dnu njive Umro je. Mlađi dovikuje sa dna njive Ja ću ovaj dio do rijeke.
No, bez obzira što dioba još traje, i poslije nje biće jeke Jasenovca. Srebrenici, samo onima koji nisu dirali pušku, vječnaja pamjat. Moja suza im ne može pomoći ali mogu iskreno, vojnički, plakati za njima, kao i za svakim drugim civilom kojem su život oduzeli ratovi Ovdje.
Da li će i drugi ikada plakati za Jasenovcem.
Te jeke ne čujem.