среда, 25. мај 2011.

IZVINJAVA SE MRTVA
TELEVIZIJA BEOGRAD
Televizija Srbije se izvinila gledaocima svoje i susjednih zemalja za sve neljudskosti koje je priredila tokom nesmotrenih ratova bratstva i jedinstva.
Nije baš jasno šta je Srbija htjela da postigne ovim izvinjenjem. Jer nije jasno kakve veze ima RTS sa Televizijom Beograd. I današnja Srbija sa opštim ludilom na jugoslovenskim prostorima, pa i na srbijanskim. Srbija nije sretna zemlja. Koliko vidim, jedino ona ne slavi nezavisnost, dan postanka, godišnjicu, kao sve ostale zemlje i vojne baze na ovom području. Iako je Srbija nastala nakon tih događaja kojima je doprinijela i TVB.
Sve što se događalo na tom jugoslovenskom području višestruko je međusobno povezano i uslovljeno. Svako ponašanje jednog naroda imalo je uzroke u ponašanju drugih naroda kao i posljedice kod tih naroda. Ali posljedice njihovog ponašanja. Televizija Beograd je nesporno bila idiotska televizija. Kao i Politika. I druge novine. Ali i Televizija Republike BiH, ili kako se već zvala ta Hadžifejzovićeva demokratoidna antiagresorska i antičetnička kutija. Pa Oslobođenje, Sarajevsko. Ono je, doduše i danas idiotsko. Čast Bazdulju. Pa onaj Đogo. Pa HRT.
Šta su, dakle, radili novinari kad je na koljena pao komunizam.
Ostvarili su svoju vjekovnu želju da budu društveno-politički radnici. U komunizmu su imali mjesto negdje na kraju agitpropa. Oni koji su htjeli nešto da rade, i da rade kreativno, mogli su. Oni koji su bili u Komunistu, Borbi i slično, divili su se Pozdercima, Mikulićima, Slobama i sličnim spodobama. Onda je došao slom. I svi su dobili priliku da postanu državotvorni, nacionaltvorbeni, patriotski, slobodarski, šturmbanžurnalisten... I iskoristili su je. Pokazali su svoje decenijske komplekse manje vrijednosti, minitestisizam i svoje idolopoklonstvo politici i političarima bilo koje ideologije i vrste.
Tako je bilo i sa Televizijom Beograd. Ti Mikrotestisisti nisu ih imali da politici i Slobi kažu da će raditi profesionalno. Nisu smjeli da Braci Kertesu kažu bilo šta. I drugim raznim Slobinim suknjašima. A ta velika televizija je imala potencijala, imena, pameti i profesionalnosti.
Ni sada RTRS nema muda. Umjesto da kaže Jebite se sa svojom istorijom, i sa njom i međusobno. Mi nemamo veze sa tim. Mi smo javna televizija. Mi radimo profesionalno. Ni po Tadiću, ni po Nikoliću.
Nešto se čudno dešava sa srbijanskim mudima. Kao što je Slobo onomad imao ih da TVB, i svim ostalim, zavrne ih i pretvori ih u jajca, Nemoj po jajca Djole, tako i sada jedino Dačić ima muda. Kosovo treba podijeliti. Ako je to još uopšte moguće. Svi drugi, Nikad, ali Nikad, heće priznati Kosovo.
Ovo sa izvinjenjem je tipična srbijanska, da ne kažem srpska, jer ima Srba i izvan Srbije, bezmudaška situacija. Šumadijski fol. Nepotrebno i minimalno. Nepotrebno, jer, kada su svi okolo Srbe etiketirali sa Četnik, zašto bi se iko ikad izašta izvinjavao.
A minimalno je, odnbosno nedovoljno je, jer je ta ista TVB, i njen Slobo, takve zločine činila Srbima sa ove strane, da sto izvinjenja nije dovoljno. Objaviti egzodus Srba iz Hrvatske u 27. minuti Dnevnika, nakon gologuzičaja sa Ade Ciganlije, za streljanje je, bre.
Ovako, ovo je na nivou Gluvog Glamočkog koje Srbija igra sa Turskom i Silajdžićem. Dobro, sada sa njegovim dublerom.