четвртак, 26. мај 2011.

BOLJE BATKO NEGO RATKO
Nisam ponosan što je uhapšen Ratko Mladić. Trebao je biti uhapšen mnogo prije. Ako je kriv. Ali pošto je sve trajalo toliko dugo, ozbiljno sumnjam u njegovu stvarnu krivicu. Ispašće da je tek nešto krivlji od Biljane Plavšić. Košto gledam očima. A Biljana je kriva toliko da ja, u odnosu na nju, imam hiljadu godina u Hagu.
Znam, kogod je optužen ili osumnjičen za ratne zločine, treba da na sudu dokaže svoju nevinost, ili mrsko tužilaštvo vinost. Ali, hapšenje Ratka Mladića poptuno je bespredmetno dok slobodno hoda, npr, onaj Bihaćki Palikuća koji se izdaje da je bio komandant Petog kirpusa Takozvane Armije BiH.
Za BiH i Ostatak Suživota mnogo je značajnije da je uhapšen onaj Ludi Batko. Jer se radi o konkretnim zločinima i konkretnom, po svemu sudeći, zločincu, mada još nije osuđen.
Sa Mladićem postoji, kao i dosada, opasnost od Opšteg Srpskog Plašta Krivice. Patrioti i Unitaristi će da mjesecima, i godinama, likuju o tome kako je Vaš Krvolok u Hagu. Njih nekoliko. Haški sud će uobiučajeno da bude nefikasan, kao i u svim dosadašnjim slučajevima. Suđenje može trajati dok Mladić bude živ ili dok BiH ne uđe u EU. Mada nema nekog tako dugovječnog a haškog.
Ali ni sam Batko ne može da doprinese mnogo. Na svakog Batka ide, možda petnaest, dvadeset, zločina koji nisu procesuirani i za koje još niko nije odgovarao.
Dabome, niko pa ni Ratko Mladić nema pravo da utaoči i ponižava Srbiju, Srpski narod i Republiku Srpsku. Poniženje je već u činjenici što je o tome na konferenciju za štampu morao Predsjednik Srbije.
Komandant vojske nije trebao da se skriva. Jer je vojska važnija od njega. Da ne pominjem ono istrošeno Moj narod.