среда, 30. март 2011.

PIKOVCI

Sastali su se, nane, politički direktori Upravnog odbora Savjeta za izvođenje radova mira, kraj Miljacke, vode mutne. Pa, obznanili, kako slijedi:

…kako bi se hitno dogovorili o formiranju široko zastupljene vlade na državnom nivou

U Federaciji, dakle, ko je jamio, jamio je. Na državnom spratu, pak, potreban je široki nivo zarad uvrtanja jajovoda u svrhu EU, NATO, Ustavnih i OHR integracija. Na nivou Federacije nema potrebe za široko zastupljenom vladom. Tu je Šumar Turbandžija posve dovoljan.

…primio k znanju težnje, posebno lidera hrvatske zajednice

Ima nekih organa koji, kad ga prime k znanju, ko da ga nisu ni primili. To me brine. Posebno me brine fokusiranje, sužavanje problema na težnje lidera hrvatske zajednice. BiH je, izgleda država dva entiteta tri zajednice. Prvo, dakle, naciju svedete na zajednicu a zajednicu svedete na lidere. Jednostavno. A ja tolike godine potrošio na školu.

…koji bi preuzeo vođstvo u pružanju podrške zemlji u vezi sa pitanjima koja se tiču EU

Radi se o ojačanom prisustvu Predstavništva EU. Ni slova o Bonskim ovlaštenjima, o Sintri. Na drugom mjestu Pikovci pominju ovlaštenja Visokog predstavnika iz Aneksa 10 ali opet ne pominju Bon. Kao da se ništa nije desilo. Kao da su Pikovci Smogovci. Kao da nisu saučesnici.

…redovno revidirati na osnovu situacije na terenu.

Ali zato pominju policijske i sforske (Altea) snage čije će se djelovsanje, dakle… pa ovo gore. Moj tradicionalni slobodarski i podjeliteljski duh ovo shvata kao prijetnju. Uvešće se Zona zabranjenog mišljenja na terenu. STJ.

poštivati Nalog visokog predstavnika iz januara 2011.

Za Visokog predstavnika se ništa ne kaže. On, pak, kaže da se institucija ne može kritikovati. Greške mogu. Ruska Federacija, stoji u fusnoti, ne slaže se sa nekim Odlukama Visokog predstavnika. Ne kaže se da se politički direktor ne slaže. Ruska Federacija.

NATO članice Upravnog odbora PIC-a i Japan podvukli su da će ta imovina biti uknjižena kao vlasništvo Bosne i Hercegovine za upotrebu Ministarstva odbrane BiH

Imamo, dakle, nekoliko zajednica. Pikovu zajednicu, Rusku Federaciju, Nato Pik članice i Japan. Plus Ambasada koja uvažava činjenicu i ambasador koji konstatuje da postoji pravo na međužupanijsku saradnju. Ništa nije bitno. Samo državna imovina koja će se knjićiti naministarstvo odbrane. A onda će to ministarstvo, MMJ, tu ćaćevinu prenijeti kome bude htjelo. Suverenitet i teritorijalni integritet.

podržava angažman EUFOR-a i NATO-a u pogledu međuentitetske linije razgraničenja

Pozdravljam pominjanje Međuentitetske Linije Razgraničenja.

*

I, sljedeći Piknik Pika je 6. i 7. jula.

Nemojte mi se okupljati na Dan ustanka zajednica i zaostalih u BiH.