уторак, 29. март 2011.

BUDALE IZ UEFE

SPAŠAVAJU NASEOBINU

Pukla Federacija, pukli Novinari BiH, pukla BHT, pukao Elektroprenos, pukao Popis, pukla Granica BiH, nema Budžeta, nema Koalicije, nema Ustava, u ovoj zemlji nema ni magnezijuma, samo još da dobijemo Jednog Predsjendika Fudbalskog saveza BiH. Kad je reprezentacija jednonacionalna, red je i da predsjednik Saveza bude jednonacionalan.

Spasitelj dolazi u kostimu Uefa. Uefamen.

Reprezentacija BiH je, inače, nevjerovatan kohezivni element za Naseobinu. Igra po cijeloj zemlji. Šta zemlji, po cijeloj državi. Igra ko što Ekrem pjeva. Sarajevo – Zenica, Zenica – Sarajevo. Budale iz Uefa, dobro reče Osim, trebalo bi malo da uče istoriju. Ne treba cijeli udžbenik. Dvadeset strana. Da se vrate na istorijsku reprezentaciju Jugoslavije u košarci. Ovih dana je bilo i na teve. Ne treba ni da čitaju. Ili da se vrate na reprezentaciju u fudbalu. Utakmica protiv Holandije.

Pouzdan znak raspada jedne države je raspad sporta.

Nema istorije u kojoj je neko ujedinio sport pa onda sportom ujedinio državu. Jedino je Džingis-kan onomad ujedinio evro-azijsko prvenstvo piruz - pale i tako osvojio sve ravnice do Vinkovaca. I Aleksandar Makedonski je ujedino takmičenje u igranju klikera dvanaestopera pa na tom osnovu se razmakedonisao sve do indijskih slonova i kobri. Ma, kad su se rastali Dražen i Vlade, Kukoč, Rađa, Paspalj i ostali, rastaće se i Federacija. I BiH. Dabome, nisu oni iz Uefe tako naivni i bez istorije.

Nekakva lova radi radnju.

UEFA u FIFA su danas moćnije finansijske korporacije od Vatikana, Vol sokaka i američkih federalnih rezervi. Moćne kao cunami. I jednako kontrolisane. A vješte. Ovdje, u Naseobini, nađu igrače za centralizaciju, nađu naše budale i to tako vješto upakuju da se meni čini da su budale tamo negdje. Nađu budale i u medijima. Fudbalski radnici, kuća fudbala, fudbalski dragulj. Sve su to pronalasci novinara koji hvalospjevima nepostojećim veličinama grade svoje jednako nepostojeće veličine. Sve su to spomenici stradije. Budale iz Uefa čim vide da negdje postoji kuća fudbala, krenu da se usele i gazduju. Usput po zatiljku pomiluju lokalne pušače. Sve dok ne dođe do pukotina. Onda oni prvi priznaju nove saveze.

Danas FS BiH. Sutra Ustavni sud FBiH.

Sudbina je svakodnevna. MJJ.