четвртак, 1. јул 2010.

NUDIGUZI I POTOPNICI
skica za opijelo opoziciji
KAKO OKUPITI BIRAČE OKO CRNE MAGIJE
Moram priznati da ja, koji sam sklon svakovrsnim političkim perverzijama primjenom svih sredstvava u ostvarenju cilja, koji istražuje teroiju i praksu permanentnog izbornog procesa, i koji se petnaest godina bavi izborima, od malih saopštenja do velikih zajebancija, ostajem zapanjen dostignućima opozicionog dvojca Kandidovani Mladene – Nekandidovani Mladen, Ivanić – Bosić, u nastojanju da izmisle rupu i ofarbaju je u crno.
Kada je Suzana Been Todorić ubacila peškir u ring, pošto je Bosić zavapio kako ih se već mjesecima optužuje za bezidejnost, znao sam da sam bio u pravu kad sam, tu nedavno, na konferenciji za medije, rekao da opozicija nema programa, koncepta, ideje i ideologije oko kojih bi se okupila.
Dabome, sve može da se iskoristi u predizborne svrhe, od mlade ljubavnice do stare ideje. Ali još niko nije uspio da okupi birače oko Velikog Političkog Programa pod nazivom: Dragi Birači, Naši Glasači, ovaj autoput se nikad neće izgraditi.
A upravo je to saopštio prosječno uvaženi profesor ekonomije Mladen Ivanić.
Već vidim stotine hiljada pedepeovih i esdeesovih glasača sa transparentima na kojima su decidne programske parole: Jebeš autoput, živio prognozer; Nikad asfaltom; Umjesto Mak Adama, Mak Mladen; Bolje but nego autoput... kako marširaju po strništima i ostružarnicima Republike Srpske i začinju novu političku ideju za dvadeset prvi vijek: Ovdje Nikad Neće Biti Ništa.
To i priliči Mak Mladenu. Jer je tokom cijele emisije uspio kao reference svoje vladavine i vladavine svoje partije, istaći činjenicu da je prodavši banke za jedan Euro, a ne za jednu Kaemu, kako tvrdi gledalac, uspio sačuvati broj radnika u tim bankama. Kao da banke zapošljavaju 170.000 radnika.
I uspio je reći da Dodik i Vlast nisu ništa uradili nego samo sačuvali Republiku Srpsku onakvu kakvu su i dobili.
Drugi Mladen, pripremio je sitnu knjigu o tome šta je sve obećano pa nije urađeno. I čitao je to gledaocima i Suzani. To je vrsta političke borbe slična onom jaranskom čitanju izjava iz novina uz jutarnju kavu.
I na kraju je zakukao: Čak i Vi, Suzana, iz emisije u emisiju optužujete nas za bezidejnost.
Opoziciju, Dva Mladena, jednoga Milanka, muči činjenica da ih, opoziciju, okuplja, u stvari, Milorad Dodik. Da Milorad Dodik ode u istraživačku misiju na Antarktik, na šest mjeseci, nikom nije jasno šta bi opozicija radila i pričala.
Drugo veliko dostignuće opozicione političke borbe, koje me je oduševilo i obnijemilo, jeste Bosićeva konstatacija, izrečena u svrhu samosalijevanja strava: Milorad Dodik se prepao Ognjena Tadića pa se kandidovao za Predsjednika Republike Srpske.
Primijeniću stari Lenjinov trik. Mjesecima ću ženi lagati da sam sa ljubavnicom a ljubavnici da sam sa ženom pa se zabiti u prašnjave biblioteke i proučavati ovu mudru tezu Nekandidovanog Mladena.
Ljudi, glasajte za njih. Od njih nikad neće biti ništa.
Počinjem da učim.